smochód osobowy

• Autor wątku Autor wątku wisnia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnia77

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam mam pytanie zakupiłam samochód osobowy na firme o wartości 1500 zł (stawka zw).
Czy moge bezpośrednio zaliczyc go do kosztów uzyskania przychodu w bieżącym miesiącu (data wystawienia faktury)czy tez w miesiącu następnym? i jednorazowo amortyzować ? Przewidywany okres użytkowania mniej niż rok. Czy w związku z tym moge zaliczyc go do ewidencji środków trwałych? Kupowałam również części eksploatacyjne do pojazdu , czy moge je zaliczyc w koszty jeżeli nie wprowadze go do ewidencji środków trwałych ?

Prosze o pomoc

Pozdrawiam

[cytat:2m1zi6me]Kupowałam również części eksploatacyjne do pojazdu[/cytat:2m1zi6me]
Moje pytanie brzmi czy samochód był zdatny do użytku w momencie zakupu, czyli czy dało się nim jeździć? Jeżeli nie, to koszt zakupu, jak i zamontowania zakupionych części eksploatacyjnych będzie zwiększał jego wartość w momencie oddania do użytkowania.
[cytat:2m1zi6me]Czy moge bezpośrednio zaliczyc go do kosztów uzyskania przychodu w bieżącym miesiącu (data wystawienia faktury)czy tez w miesiącu następnym? i jednorazowo amortyzować ?[/cytat:2m1zi6me]
Proszę nie mylić pojęć. Albo zaliczamy wydatek na samochód bezpośrednio w koszty, albo amortyzujemy. Amortyzować możemy wówczas, gdy dany pojazd został zaliczony do środków trwałych.
[cytat:2m1zi6me]...zakupiłam samochód osobowy na firme o wartości 1500 zł... Przewidywany okres użytkowania mniej niż rok
[/cytat:2m1zi6me]
Warunkiem uznania zakupionej rzeczy za środek trwały i wprowadzenia jej do ewidencji środków trwałych jest podatkowo koszt zakupu wyższy niż 3.500,00 oraz przewidywany okres użytkowania dłuższy niż rok. Jak Pani sama twierdzi samochód ten nie spełnia żadnego z tych warunków. Tak więc nie ma potrzeby wprowadzania go do ewedencji środków trwałych. Wystarczy potraktować go jak wyposażenie. Koszty zakupu można w całości odnieść w koszty uzyskania przychodu w miesiącu otrzymania faktury zakupu lub w miesiącu następnym.
[cytat:2m1zi6me]Kupowałam również części eksploatacyjne do pojazdu , czy moge je zaliczyc w koszty jeżeli nie wprowadze go do ewidencji środków trwałych ?[/cytat:2m1zi6me]
Jeżeli zakupiony pojazd służy do uzyskiwania przychodów, to i części eksploatacyjne też mają wpływ na możliwość ich uzyskiwania. Tak więc nie ma żadnych przeciwwskazań by takie wydatki zaliczyć do KUP. To czy samochód został zaliczony do środków trwałych czy nie, nie ma znaczenia.

Powrót