SMP a maternity Allowance

• Autor wątku Autor wątku b4ndit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b4ndit

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam, mam pytanie odnosnie okresu czasu jaki należy mieć przepracowany aby dostać SMP. Czy jest to 26 tygodni od daty porodu czy 26 tygodni wstecz od 15 tygodni przed datą porodu? pracuje w mojej firmie 4 lata ale aby móc jechać do PL w grudniu 2014 musialam dać wypowiedzenie( uzgodnione z szefem aby oszczędzić mu problemów z innymi pracownikami) bylam w Polce okolo 2-3 tygodnie i po powrocie wrocilam do pracy na starych warunkach jakby nic sie nie stalo. W dniu wyjazdu do Polaki dowiedzialam się, że jestem w ciązy ale byla to bardzo wczesna ciąża i w dodatku zagrozona dlatego po powrocie nic nie mowilam szefowi bo nie wiedzialam czy uda mi się ją donosić. Kiedy zagrozenie minelo ( w 12 tygodniu) poinformowalam szefa o ciąży. MATB1 dostarczylam w maju jak tylko je otrzymalam ale niestety nikt mnie nie poinformowal czy nalezy mi sie SMP czy jedynie MA, dzis dowiedzialam się, że przez ten okres kilku tygodniu w grudniu kiedy nie pracowalam nie mam ciąglości pracy i nie otrzymam SMP a mam juz zaledwie 3 tygodnie do terminu porodu tj.26 sierpnia. W job centre powiedzieli ,ze liczy sie 26 tygodni od daty porodu więc mi sie nalezy SMP jednak sprawdzając na forach trafiam na różne wersje.Proszę o pomoc.. Może tutaj dowiem się konkretów. Pozdrawiam:(

Ostatnia edycja:
Post nie ma nic wspólnego z prawem pracy.

Super pomocna inormajca. Nie wiedzialam gdzie mam go umieścić. Jakaś sugestia?

Powrót