SMS od firmy windykacyjnej a stalking

• Autor wątku Autor wątku Artur33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

Od ok. 2 miesięcy otrzymuję od pewnej firmy windykacyjnej SMS-y z prośbą o kontakt w "pilnej sprawie". W SMS-ach nie było nazwy firmy, ale znalazłem ją w internecie przez numer telefonu. Czasami też do mnie dzwonią, ale nie odbieram połączeń z nieznanych mi numerów. Nigdy nie przesłali mi żadnego pisemnego zawiadomienia, że posiadam wobec nich jakieś zobowiązania i jestem pewien, że takowych nie mam.

Czy można to uznać za stalking? Myślałem, aby napisać do nich, aby się ode mnie od...czepili i powołać się na art. 190a. §1 k.k.

a może prościej będzie odebrać tel, albo się z nimi skontaktować i sprawę wyjaśnić. Skoro nie posada pan żadnych zobowiązań finansowych to czego się pan obawia?

Witam.To nie jest stalking.Miałem identyczny przypadek.Złożyłem do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.W moim przypadku smsami byłem nękany
ponad 3 m-ce przez firmę windykacyjną APS POLAND .150 sms-ów, kilkadziesiąt połaczeń oraz kilka połączeń do moich rodziców .APS po moich wezwaniach do zaprzestania nękania mnie oraz moich członków rodziny nękała mnie nadal.Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania ponieważ nie dopatrzyła się znamion przestępstwa
Na dzień dzisiejszy nie wiem co robić dalej.

redzik18 napisał:
Witam.To nie jest stalking.Miałem identyczny przypadek.Złożyłem do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.W moim przypadku smsami byłem nękany
ponad 3 m-ce przez firmę windykacyjną APS POLAND .150 sms-ów, kilkadziesiąt połaczeń oraz kilka połączeń do moich rodziców .APS po moich wezwaniach do zaprzestania nękania mnie oraz moich członków rodziny nękała mnie nadal.Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania ponieważ nie dopatrzyła się znamion przestępstwa
Na dzień dzisiejszy nie wiem co robić dalej.

Pozwać "nękaczy" o ochronę dóbr osobistych. Opłata od pozwu 600 zł.

Nie sądzę abym uzyskał odszkodowanie z tytułu naruszenia dóbr osobistych.Dz pzdr

Powrót