smsy / maile z poczty polskiej - jak zabronić

• Autor wątku Autor wątku kamileeeeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kamileeeeek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Hej witajcie
Temacik nietypowy ale jednak
Sporo zamawiam sporo z chin , sporo z polski no niema co tu drążyć

Jednak niemiłosiernie drażnią mnie codzienne smsy/maile 'nadano twoją paczkę' ' twoja paczka będzie dziś dostarczona' etc

Czy istnieje jakikolwiek sposób na zabronienie poczcie polskiej tego ?
próbowałem grzecznie prosić ale twierdzą że to nadawca podaje nr więc nie mam jak im zabronić / umowa jest z nadawcą etc

Pytam co jak ktoś nada 100000 paczek i poda mój nr zamiast swojego to ja dostanę 100000 maili i smsów spamów do nie swoich paczek ? wychodzi na to że tak.

Wiem że można wszędzie podawać lewe maile / nr tel ale jednak w razie w lepiej nie - jak cos zaginie? nie chce obchodzić tylko zabronić / wydaje mi się że powinienem mieć do tego prawo?

z góry dzięki serdeczne za wsparcie

Ostatnia edycja:
kamileeeeek napisał:
Jednak niemiłosiernie drażnią mnie codzienne smsy/maile 'nadano twoją paczkę' ' twoja paczka będzie dziś dostarczona' etc
Chyba logiczne, że do każdej przesyłki nadawca musi wysłać ci powiadomienie o jej wysłaniu. Pewnie jakbyś nie miał powiadomień to znowu miałbyś pretensje do nadawcy paczki że cię nie o tym powiadamia, działania nadawcy są zgodne z prawem i nic z tym nie zrobisz.

bodzio2 napisał:
Chyba logiczne, że do każdej przesyłki nadawca musi wysłać ci powiadomienie o jej wysłaniu. Pewnie jakbyś nie miał powiadomień to znowu miałbyś pretensje do nadawcy paczki że cię nie o tym powiadamia, działania nadawcy są zgodne z prawem i nic z tym nie zrobisz.

Co znaczy nadawca musi ? jaka podstawa prawna takiego nakazu ?

Akurat ja bym nie miał / uważam że każdy wie gdzie wejść na tracking / wpisać nr i zobaczyć jeśli akurat mnie interesuje gdzie jakaś konkretna paczka jest.

imho to MOJE dane na które NIE dałem pozwolenia poczcie na przetwarzanie
dał za to nadawca (paradoks ?)

wydaje mi się że jedynym rozwiązaniem było by stworzenie przez pocztę polską portalu gdzie każdy mógł by wpisać swoje dane i dać allow / block na tego typu spamowanie prywatnego telefonu tudzież konta email ? tylko jak doprowadzić do powstania czegoś takiego.... ?

zgodziles sie pewnie na to akceptując regulamin sprzedawcy od ktorego kupiłes paczkę. tu szukaj odpowiedzi.

a co jak ktoś pdoa mój nr tel do swojej paczki ? albo do 100000 swoich nie moich paczek ? skąd na to przyzwolenie ?

Dostałeś odpowiedź wiec nie wymyślaj niestworzonych historia. Kto nadaje 100 000 paczek? To jest logistycznie nie możliwe. A jeżeli nawet zdarzy się taka nie prawdopodobna ilość paczek plus ktoś dodatkowo 100000 razy pomyli się i poda twój numer( druga mało prawdopodobna rzecz) to wtedy zadaj takie pytanie na forum.

mam wrażenie że nie widzicie problemu / ile syfu dziennie trzeba dostawać aby uznać że dość !?
może jak by więcej ludzi uważało jak ja to prostsze było by egzekwowanie tego kto co może nam wysyłać na prywatne telefony czy skrzynki...
na tą chwilę jestem chyba jedyny któremu to nie pasuje heh
w każdym razie dzięki wszystkim za odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie

Niestety na 99 proc tego sam się zgodziłeś akceptując regulamin usługi, dostępu itd.

nie twierdze że nie ale jednak jaka alternatywa
no nie kupić.
wolał bym móc kupić a na spam się nie zgodzić.
ale tak no nie ma ku temu środków prawnych bo chyba tylko ja bym tak chciał.
musi być znacznie więcej chętnych aby takie zmiany w prawie mogły się zadziać...

no i tak tak wiem podać fake dane.../ równie słabe 'obejście' problemu.

SMS można zablokować z poziomu telefonu bo przychodzą z jednej bramki więc zablokuj nadawcę i już nie będą widoczne i nie będą się wyświetlać, potrafi to przecież każdy telefon z androidem czy iphone. Podobnie meila, możesz zablokować danego nadawcę a też @ przychodzą z jednej skrzynki więc albo będą szły wtedy automatycznie do spamu albo wręcz serwer sam będzie ja kasował. Szukasz problemu tam gdzie go nie ma i który możesz sam rozwiązać w 30 sekund

na ból głowy też można brać apap codziennie i cieszyć się jeszcze parę latek aż wątroba nie powie dość

albo poszukać przyczyny problemu....

kamileeeeek napisał:
albo poszukać przyczyny problemu....

Przyczyną jest to, że sprzedający przekazuje Twoje dane przewoźnikowi. Poproś zatem sprzedającego, aby nie podawał Twojego maila i numeru telefonu, albo wpisz jakiś fake'owy i po temacie.

Przyczyną problemu w twoim przypadku jest kupowanie towaru w tym, a nie innym miejscu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót