Socialversicherung - brak mimo 3 miesięcy pracy ...

• Autor wątku Autor wątku emigrant.de
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emigrant.de

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Pracowałem przez 3 miesiące , do 15 listopada i mimo zatrudnienia na umowę , ubezpieczenia w kasie chorych (AOK) nie miałem Socialversicherung (ani numeru , ani legitymacji).

Od 17 mam nową pracę i dziś( 29 listopad) dostałem zaświadczenie o nadaniu numeru Socialversicherung z datą 18 listopad.
Legitymacji nadal nie mam .

Jak to wygląda w Niemczech ?

Czemu poprzedni pracodawca mi nie wystąpił o to ( bo wynika że to zasługa obecnego...).

I drugie pytanie - mój poprzedni pracodawca , mimo kilkukrotnego zapytania jeszcze nie zwrócił mi Steuerkarty... A w nowej pracy koniecznie wymagają..

Co robić ? Czy musi w jakimś terminie mi to zwrócić ?

Pozdrawiam i oczekuje pomocy .

1. Sozialversicherungsnummer i -ausweis: o nr i ausweis powinna wystapic niemiecka kasa chorych, u ktorej sie pierwotnie ubezpieczyles. To nie jest obowiazek pracodawcy, Pracodawca musi cie tylko zglosic do kasy chorych. Jesli masz watpliwosci, zapytaj sie w kasie chorych, od jakiego dnia cie tam zgloszono i placono skladki. Sama legitymacja nie jest az taka wazna, wazne by nadano nr. Czy w pismie o nadaniu pisze, ze on jest wazny dopiero od listopada? Moim zdaniem to jest tylko data pisma, na koniec roku dostaniesz zestawienie wszystkich miejsc zatrudnien, za ktore byly pobierane skladki, wtedy bedziesz mial to czarno na bialym, od kiedy i za jaki okres. Ale zawsze musisz podawac pracodawcy i kasie chorych aktualny adres zamieszkania, bo oni go przekazuja dalej do Sozialversicherungu

Co do lohnsteuerkarty trudno powiedziec, od biedy idz do Finanzamtu i wyjasnij im ta, moze ci dadza drugie zaswiaedzenie o zaszeregowaniu do klasy podatkowej, zeby nowy pracodawca przynajmniej wiedzial, jak naliczac podatek

Powrót