socjsl w niemczech

• Autor wątku Autor wątku hoffmanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hoffmanek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
czy w niemczech moge starac sie o mieszkanie socjalne.Mam zameldowanie od 3lat,wszystkie pwpiery oprocz obywatelstwa.Czy tez przy niskich dochodach mozna dostac jakies dofinansowanie ze tzw,socjalu.

do socjalu potrzebne dokumenty....pozwolenie na prace ,pobyt itd..przepracowany jakis okres i oplacane skladki socjalne

u mnie mieszkan socjalnych nie ma takze na ten temat sie nie wypowiem..kazdy przebywajacy na socjalu lub doplacie ma mieszkanie prywatne ,spoldzielcze itd..

Mieszkania socjalne sa dla obywateli Niemiec ktorzy maja dzieci,niskie zarobki badz sa bez zarobkow.Wtedy takie osoby najczesciej zameldowywuja sie na malym mieszkaniu np. u rodzicow,razem z malzonkiem,dziecmi i dostaja mieszkanie automatycznie-odpowiadajace metrazem do wymogow rodziny.
Niemcy bez dzieci czekaja dlugo i dostaja czesto odmowne,bo np.sa zdolni do pracy i pobierania pomocy z jobcenter,a co za soba idzie wynajeciu mieszkania z agencji (spoldzielni mieszkaniowej).

jestem obenie w 8 tygodniu ciaży,
pracowałam w magazynie,
moim pracodawaca jest agencja pracy,nie mają dla mnie lżejszej pracy.
czekam na papiery i ponoc ma mi płacić AOK czy to prawda?
jak otrzymam papiery to gdzie mam z nimi sie udac chodzi mi o konkretne nazwy urzedów krok po kroku jak i gdzie .
mieszkamy w mieszkaniu gdzie są 4 pokoje a my w 1 mieszkamy;
mieszkańcy palą i się nie przejmują,że jestem w ciąży boje się z partnerem że dziecko sie urodzi chore albo z wadą a ja sama mam uczulenie na dum papierosowy boje sie że poronie:(pozatym śa nocne imprezy nie mam chwili spokju:sad::sad::(
Czy mogę uzuskac odrazu albo w dość szybkim czasie mieszkanie socjalne?jakie dokumenty mam skałdac i gdzie ?\
co mam robic krok po kroku ?
bardzo prosze o pomoc Kamila

Co ma pani na mysli pisząc -mieszkanie socjalne? Mieszkanie się wynajmuje np.z Gewobag , Degewo bądź innych spółdzielni mieszkaniowej.
Kiedyś były czasy że były tzw.socjalne mieszkania dla Niemców z dziećmi, których sytuacja była ciężka np.matki samotnie wychowujące i tak jak dziś płacił im Jobcenter kiedyś Socjalamt.
A z tym AOK nie rozumiem za co ma pani on płacić to jest ubezpieczenie zdrowotne i jedynie jesli nie ma pani pracy to za to ubezpieczenie może pani płacić Jobcenter, więc tym samym musi pani byc na socjalu.i dostaje wtedy pani pieniądze na życie, mieszkanie.Oczywiscie zeby go pobierac musi pani sie kwalifikowac czyli musiała pani przepracowac tu jakiś okres.
Musialabym miec blizej sytuacje w ktorej pani jest, wtedy moge cos wiecej napisac.

Powrót