Sole trader i payslip, a rozliczenie

• Autor wątku Autor wątku memories26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memories26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Na wstępnie z góry chciałbym podziękować, za jakąkolwiek poradę, a także przeprosić jeżeli takowy temat już istniał - przeszukałem jednak to o co mi dokładnie chodzi nie znalazłem.

Mam kilka pytań odnośnie rozliczenia podatkowego, co można odliczyć itp. Jeżeli są osoby, które mogą mi doradzić będę bardzo wdzięczny.

W UK przebywam 2 miesiące. Od tego czasu przepracowałem w tygodnie za które otrzymałem wynagrodzenie oraz Payslip. Zamierzam założyć firmę na zasadach Sole Trader - rejestracja odbędzie się w chwili wystawienia pierwszego invoice bez VAT do czasu aż nie przekroczę progu koniecznego do przejścia na VAT.
Doskonale wiem o progach podatkowych, opłacie na NICs Class2 2,80 funtów tygodniowo i Class4 (9% z chwilą przekroczenia 8060 funtów).
Interesuje mnie jednak inna sprawa - odliczenia.
Przekopałem tony strony, czytając co można odliczyć itp. doskonale wiem, że odliczyć można jedynie sprawy związane w 100% z działalnością oraz które umożliwiają mi w 100% wykonywanie swojej pracy. Ewentualnie dzielenie % w przypadku np. telefonu, który jest w większości prywatny, ale można przeliczyć ile % poświęca się na wykonywanie pracy. Jednak nigdzie nie mogłem znaleźć kilku przykładów odnośnie tych rozliczeń, a także nie mogłem znaleźć odpowiedzi na kilka interesujących mnie sytuacji.

Co odliczyć to wiem, ale jak odliczyć:
Jak mogę odliczyć np. zakup komputera w wysokości 100 funtów od innego sole tradera, który wystawia invoice nie zawierający VAT - sprzedaż artykułu za 100 funtów - jaką kwotę mogę odliczyć?
Jak mogę odliczyć np. zakup komputera gdy otrzymam invoice zawierający VAT - kwota na invoice również 100 funtów - ile mogę z tego odliczyć.

W imieniu klienta dokonuje zakupu na jego dane osobowe, z własnych środków, które następnie zostaną mi zwrócone + kwota mojej pracy.
np. Dokonuje zakupu komputera za kwotę 100 funtów, faktura jest wystawiona na 100 funtów, za swoją pracę pobieram opłatę w wysokości 50 funtów - płatność dokonywana przelewem:
czy wystawiam rachunek tylko na kwotę 50 funtów - a klient ma faktycznie przesłać mi 150 funtów?
czy wystawiam rachunek na 50 funtów + ewentualnie dopisuje dodatkowe informację, że w imieniu klienta zostało zapłacone 100 funtów i faktyczna kwota do przelania wynosi 150 funtów?
Jak można odliczyć opłatę na NICs (przeczytałem, że można ale nie było żadnego przykładu)

Stworzyłem sobie kalkulator w excelu, który ewentualnie udostępnię tak aby w przyszłości nie było podobnych pytań.

Kwoty hipotetyczne oczywiście to 5000 funtów z payslip, 10000 funtów z własnej działalności. Łącznie 15000 funtów za cały rok z czego
10600 to wolna kwota - czyli do zapłaty jest z kwoty 4400 = 880 funtów -jako 20% podatku
na ubezpieczenie Class 2 - 145,60 funtów
na ubezpieczenie Class 4 - 624,60 funtów
razem na ubezpieczenie - 770,20
Mam wydatków - 500 funtów za komputer na podstawie invoice bez vat od innego sole trader
Mam drukarkę - 96 funtów ze sklepu firmy X (80 netto + 16 vat), w którym poprosiłem o wystawienie faktury
czy mam odliczyć sobie 500+96 razem 596 (na moją głowę to trochę śmieszne by było, gdyby Państwo refundowało wszystko),
czy mam odliczyć sobie tylko 16 funtów (jako podatek vat, zapłacony przez firmę x

Proszę o pomoc z tymi wątpliwościami, a także serdecznie za tą pomoc dziękuję.
Pozdrawiam
Serdecznie
Memories

Powrót