Solidarna odpowiedzialność inwestora i wykonawcy - dokumentacja techniczna

• Autor wątku Autor wątku jareki007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jareki007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałbym zasięgnąć informacji na temat solidarnej odpowiedzialności inwestora oraz wykonawcy związanej z zapłatą za dokumentację techniczną.
Moja sytuacja wygląda następująco: wykonawca reklamy (billbardu) zlecił mi mailowo (po uprzednich rozmowach telefonicznych i korespondencji mailowej) wykonanie projektu stopy fundamentowej pod tą reklamę. Wykonałem jako biuro projektowe w sumie dwa projekty różnych stóp fundamentowych, wysłałem je do wykonawcy razem z fakturą na ustaloną kwotę (sumarycznie za dwa projekty). Miało to miejsce w listopadzie ub. roku, faktura rozliczona w grudniu z US, no i do tej pory nie otrzymałem zapłaty. Oczywiście wykonałem dziesiątki telefonów i maili z zapytaniem kiedy faktura zostanie zapłacona (wykonawca ciągle tłumaczył się, że nie otrzymał zapłaty za konstrukcję stalową reklamy, którą wykonał). W ubiegłym tygodniu wykonawca poinformował mnie, że otrzymał część pieniędzy i zrobi mi przelew częściowy ale podobno US zajął mu konto. Wcześniej wysłałem wezwanie do zapłaty wykonawcy, mam zwrotkę i już mógłbym iść z tym do sądu ale podejrzewam, że będzie to długa droga a nie mam pojęcia komu ten wykonawca jeszcze zalega - w sensie US czy ZUS. Kwota nie jest duża - 1500 zł netto ale chciałbym ją odzyskać.
Czy istnieje możliwość wystąpienia do inwestora o zapłatę za projekty? Wiem, ze podwykonawcy za roboty budowlane mają taką możliwość na podstawie KC ale nigdzie nie znalazłem informacji czy dotyczy to również projektanta.

Ostatnia edycja:
Niestety, ustawowa solidarna odpowiedzialność inwestora i wykonawcy wobec podwykonawców dotyczy tylko robót budowlanych.
Solidarność może w tej sytuacji powstać wyłącznie w drodze umowy między stronami.

Powrót