Sony-nie zgadza się na zwrot

• Autor wątku Autor wątku keto2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keto2005

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam!

Zakupiłem grę poprzez usługę PlayStation Network w ich sklepie PlayStation Store. Pobrałem grę na swoją konsolę i niestety ona nie działa. Nie mogę jej zainstalować, uruchomić, próbowałem wielu sposobów. W regulaminie mają zaznaczone, iż zwroty przyjmują wyłącznie dla materiałów, dla których pobieranie nie zostało rozpoczete i to w terminie 14 dni od zakupu, ale obok pojawia się zapis WYJĄTKIEM SĄ TOWARY WADLIWE.

Otóż, gra nie uruchamia się na mojej konsoli, nie instaluje, powstają uszkodzone dane, przez co nie mogę jej uruchomić, więc de facto kupiłem towar, który nie działa na moim sprzęcie, choć powinien, bo jest do tego dedykowany.

Sony rozpoczęło ze mną małą wojenkę i przekrzykujemy się wzajemnie.
Interpretuję to tak, że gra jest wadliwa, oni twierdzą, że nie jest i żebym spróbował jakiegoś tam sposobu, z tym, że próbowałem to robić i nie przyniosło to żadnych efektów. Ludzie żalą się na forach, bo Sony nie robi z tym problemem nic od kilku lat. W tym momencie straciłem pieniądze, a gry uruchomić nie mogę.

Kto tu ma rację?

Cytuję z regulaminu:

"W przypadku zamówień (innych niż zamówienia przedpremierowe) dotyczących produktów stanowiących zawartość cyfrową (takich jak gry, dodatki lub subskrypcje usługi PlayStation Music) użytkownik wyraża zgodę, abyśmy udostępnili te produkty natychmiast po przyjęciu przez nas zamówienia i w granicach dozwolonych przez prawo po udostępnieniu tych produktów użytkownik nie będzie dysponować prawem do anulowania zamówienia ani do odstąpienia od umowy."

Uzyskanie zwrotu środków nie jest możliwe w przypadku materiałów cyfrowych, których pobieranie lub przesyłanie strumieniowe zostało już rozpoczęte, ani w przypadku wirtualnych zasobów konsumpcyjnych, które zostały już przesłane. Wyjątek stanowią przypadki, gdy treści te są wadliwe.

1 cytat jest od nich, drugi ja im odesłałem.

Później otrzymałem niniejszą wiadomość:

Zakupione przez Ciebie treści nie są wadliwe i zostały przez Ciebie już pobrane, w zwiazku z tym tak jak koleżanka wspomniała, nie możemy Ci zaproponować zwrotu środków.

Pomóżcie mi rozwiązać ten problem, bo denerwuje mnie cwaniactwo wielkich koncernów, którzy nie respektują swojego regulaminu i interpretują go na własny, pasujący im sposób.

:mad:

Pokazywałeś im jakieś nagranie tego co dzieje się przy próbie uruchomienia i procedurze naprawy?

Witam,

Nagrania nie pokazywałem. Cały czas powołują się na swoje cytaty. Ja mogę przytaczać swój i wygląda na to będziemy bawić się w berka do końca sprawy.
Będę w tej sprawie nieugięty, bo widzę, że wiele osób ma problemy z wielkimi korporacjami, które mają kilka regulaminów rozrzuconych po całej stronie i mają na każdy punkt swój paragraf, który pasuje tylko im.

Procedura naprawy? Naprawa to tylko pobranie gry od nowa i zainstalowanie jej ponownie na konsoli. Pobieranie trwa kilkanaście godzin, więc raczej optowałbym za czymś innym :)

Sony musi znać sprawę, świadczą o tym wyniki w Google

https://www.google.pl/webhp?sourcei...2&ie=UTF-8#safe=off&q=playstation+3+14%+error

Hmm a może wizyta u Rzecznika Praw Konsumenta? Pewnie pomoże wystosować pismo w tej sprawie. Mają biuro w Warszawie, więc ma kto odpowiadać.

Ostatnia edycja:
Witam,

Czy mogę skierować takie pismo do Powiatowego Rzecznika Konsumentów? Na początku chciałbym wyjaśnić przez e-mail, żebym mógł potem to przesłać do Sony, a potem odwiedzić PRK.

No tak - ten przepis mówi o zwrocie; natomiast jeśli treść cyfrowa ma wadę to droga reklamacji pozostaje otwarta, nie?Jedyny problem jaki widzę to wykazanie, że plik(i) mają wadę uniemożliwiającą skorzystanie z produktu.

Gra jest programem/utworem, zatem rękojmia nie ma zastosowania. Być może problem w konsoli w nie grze.

Ostatnia edycja:
Sprawa się wyjaśniła. Sony podsyłało coraz to więcej metod na doprowadzenie gier do użytku, ale żadna nie poskutkowała. Rozmawiałem z kilkoma pracownikami, byłem już znudzony całą tą sprawą aż w końcu zgłosił się do mnie ich przełożony. Otrzymałem odpowiedź, iż w drodze wyjątku otrzymam zwrot pieniędzy za gry. Przyznali, że pewne gry mogą nie uruchamiać się na danych konsolach, co jest dla mnie absurdem, ponieważ systemy Sony są zamknięte, a gry produkowane bezpośrednio na nie.

Temat do zamkięcia.

Powrót