Sony PSP - przeróbka. Czy to legalne?

• Autor wątku Autor wątku Konczak18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konczak18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam! Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem konsoli Sony PSP.

Przeglądając Allegro, widzę, że ludzie wystawiają ogłoszenia z propozycją przeróbki tego sprzętu.

W związku z tym mam pytanie, czy to jest w 100% legalne?

Pozdrawiam!

Przerobienie konsoli jest jako tako legalne, ale piracenie gier nie. Po co się przerabia konsolę? po to by piracić... czyli łamać prawo. Proponuję zakupić sobie gry z serii essentials (31 PLN za naprawdę dobrą grę w sklepie PlaystationStore) w opakowaniach w sklepach 39,99 PLN. Nie jest to duży wydatek :) Ludki, nie piraćcie!

Też jestem przeciwny "piratowaniu" :)

Ale powiedzmy, że chcę sprzedaż konsolę na Allegro, a jak widać przerobione są o wiele droższe. Więc jeśli przerobię, a nie będę piratować gier, to czy może ktoś się o o coś przyczepić?

Osobiście się nie spotkałam z tym, żeby kogoś za to pociągnęli do odpowiedzialności karnej (co nie znaczy, że nie pociągną), ale IMO lepiej nie ryzykować dla paru groszy :)

w złym układzie może, gdyż jest to de facto usuwanie zabezpieczeń, tak, aby móc na konsoli używać nielicencjonowanych kopii gier.

Poszukaj wątków na Prawie Autorskim - ostatnio była akcja przeciwko serwisom przerabiającym konsole, gdzie rykoszetem uderzyło również w tych co zlecali przerabianie. Ale postanowień prokuratur chyba jeszcze nie było.

Jest to, przynajmniej przez policję i prokuraturę uważane za łamanie prawa.
Nie wiem czy w tego typu sprawach zapadły jakieś wyroki, więc nie wiem, jak na tą sprawę patrzą sądy.
W moim odczuciu jest to rażące nadużycie art. 118/1, który mówi o "przedmiotach przeznaczonych do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń...".
W ten sposób można by również karać każdego posiadacza lutownicy, jeżeli takowa jest potrzebna do przerobienia konsoli.

Pamiętaj też, że taka konsola nie będzie podlegać gwarancji - więc jak jest nowsza, to wiele traci na wartości..

Powrót