Sony Xperia Z nie uznanie gwarancji

• Autor wątku Autor wątku pozytywny11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozytywny11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Od kilku miesięcy borykam się z problemem uwzględnienia gwarancji przez serwis sony, ale wszystko od początku.
W czasie ładowania telefonu pękła wewnętrzna część wyświetlacza uszkadzając część dotyku. Nieautoryzowany serwis gsm potwierdza tą informację jako że nie jest to uszkodzenie mechaniczne.

Oddaje telefon do punktu play by odesłał telefon do serwisu z tytułu gwarancji producenckiej. Po 2 tygodniach wraca do mnie z informacją- uszkodzenie mechaniczne, telefon nie zostanie naprawiony- kosztorys 2000zł. Oprócz tego telefon zostaje poważniej uszkodzony nie działa cały dotyk.

Korzystając z informacji w internecie korzystam z gwarancji ustawowej- z tytułu niezgodności z towaru z umową. Tu mała dygresja punkt Play robił nie małe zamieszane związane z tym nie mówiąc o tym że kilka punktów play w ogóle nie wiedziały czym jest ta ustawa. W końcu telefon zostaje przyjęty, opis zgodny z tym co ja opowiedziałem, 2 tygodnie informacja sms że telefon czeka w jednym z lokali oraz została informacja pocztowa że telefon został sprawdzony przez niezależny serwis (ten sam co sony) i nie zostaję naprawiony w skutek użytkowania niezgodnego z zaleceniami.
Gdy pojawiłem się po odbiór urządzenia pani w salonie poinformowała mnie o tym że mam dodatkowo zapłacić 50zł za przesyłkę kurierską. W czasie oddawania telefonu nie zostałem poinformowany o tej opłacie.
I teraz pytanie jakie mam jeszcze opcję odwoławcze i w jaki sposób mogę odzyskać telefon bez opłaty za to.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i rady.
Pozdrawiam

Powrót