Soprzedaż rzeczy znalezionej...

• Autor wątku Autor wątku bbaskaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbaskaa

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam mam nastepujace pytanie.
Czy w takiej sytuacji dokonalem sprzedazy czy nie?
Otóż kumpel kupil od znajomego telefon przez moje posrednictwo . Po prostu znajomy dal mi telefon ktory przekazalem w rece kumpla a ten z kolei dal mi pieniadze ktore przekazalem w rece znajomego ktory go sprzedawal I tu moje pytanie czy ja sprzedalem ten telefon skoro nawet nie wzialem za niego pieniedzy czy nie?
Na policji podpisalem sie po kwitkiem ktory oskarza mnie o to ze to ja go sprzedalem nie wiem czy sie z tym zgodzic?

To się nazywa paserstwo.

Kodeks Karny:
Art. 291:§ 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Czyn przepołowiony.

Kodeks Wykroczeń.
Art. 122. § 1. Kto nabywa mienie wiedząc o tym, że pochodzi ono z kradzieży lub z przywłaszczenia, lub pomaga do jego zbycia albo w celu osiągnięcia korzyści majątkowej mienie to przyjmuje lub pomaga do jego ukrycia, jeżeli wartość mienia nie przekracza 250 złotych, a gdy chodzi o mienie określone w art. 120 § 1, jeżeli wartość nie przekracza 75 złotych,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Kto nabywa mienie, o którym na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że zostało uzyskane za pomocą kradzieży lub przywłaszczenia, lub pomaga do jego zbycia albo w celu osiągnięcia korzyści majątkowej mienie to przyjmuje lub pomaga do jego ukrycia, jeżeli wartość mienia nie przekracza 250 złotych, a gdy chodzi o mienie określone w art. 120 § 1, jeżeli wartość nie przekracza 75 złotych,
podlega karze grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.
§ 3. Usiłowanie wykroczenia określonego w § 1 oraz podżeganie do niego i pomocnictwo są karalne.

Powrót