Sp z o.o. dochody udziałowca - komornik

• Autor wątku Autor wątku groowing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

groowing

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Mam dłużnika, który jest udziałowcem w spółce z o.o. Można wykazać, że bierze czynny udział, tzn pracuje na rzecz spółki. Czy jest możliwe i legalne aby nie wykazywał w związku z tym żadnych dochodów ? Pytanie w kontekście egzekucji z tych dochodów.

Ostatnia edycja:
Może być wspólnikiem i niewykazywać żadnych przychodów z tego tytułu.

Tzn ze mozna pracowac legalnie na rzecz spolki bez wykazywania dochodu ? To dlaczego kazda firma nie jest sp z o o i nie omija tak zusu i US ?

Może dostaje wynagrodzenie "pod stołem" jest to oszukiwanie skarbu państwa i nas wszystkich. Oficjalnie nie ma obowiązku pobierać wynagrodzenia.

To jak widac taka spolka to idealna ostoja dla wszelkiej masci oszustow i zlodzieji unikajacych splaty dlugu oraz zerujacy na tych co placa wszelkier daniny. Bananowa republika.

Musisz się poskarżyć swojemu posłowi, bo to posłowie uchwalają takie prawo.

Bo chodzisz na wybory i masz jakiegoś posła, prawda?

nic nie zrobisz członkowi zarządu , możesz zając jego udziały w spółce z reguły jest to kapitał zakładowy 5 tys zł jesli ma połowę to 2,5 tys zł można zając , lecz za każdym razem
prawo do wykupienia jego udziałów mają członkowie spółki więc jak widać walka z wiatrakami :)

Panowie nie mylcie pojęć udziałowiec i członek zarządu. To są dwie oddzielne funkcje.
Czy rzeczony dłużnik/udziałowiec jest członkiem zarządu czy po prostu pracuje na czarno w swojej spółce?

To jest spolka 2 osobowa. Jest udziałowcem (5%) i jednocześnie członkiem zarzadu. Złozyłem do komornika wniosek o zajecie ewentualnych dochodów dłużnika z tytułu uczestnictwa w spółce. Egzekucja z udziałów nie ma sensu. Kapitał zakładowy 5000pln.

Ostatnia edycja:
Powrót