sp zoo w organizacji

• Autor wątku Autor wątku JaJarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaJarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie

Planuje założyć firmę w formie spółki zoo. Mam jednak jedno pytanie.

Od marca wchodzi konstytucja dla biznesu, gdzie nowo założone firmy nie będą musiały przez pierwsze 6 miesięcy płacić zusu.

Jednym z warunków jest nie prowadzenie działalności przez 5 lat wstecz.

Czy jak powołam spółkę, a nie zarejestruję jej przez miesiąc czy dwa w krs i będzie ona w organizacji, a zarejestruje np w kwietniu, to czy będę mógł korzystać z bezpłatnego zusu przez 6 miesięcy ?

Co się liczy w tym przypadku? Umowa utworzenia spółki czy wpis do Krs -u.

Pozdrawiam
Jarek

Osoby prawne nie podlegają ubezpieczeniu społecznemu.

Dziękuje za odpowiedź

Jak to przecież teraz zus jest około 1300 zł , a dla początkujących przez 2 lata około 500, to jak to się nie płaci ?

Człowieku, Ty nie wiesz o czym piszesz. Jaki biznes chcesz prowadzić?

Agencje reklamowo - eventową

Aha, to wytłumaczę Ci:
1. osoba prawna (spółka z o.o.) nie podlega ubezpieczeniu społecznemu bo przecież nie chodzi do lekarza ani nie dostanie emerytury/ renty,
2. jeśli spółka nie jest jednoosobowa (zakłada ja więcej niż jedna osoba), to wspólnicy nie muszą opłacać ZUS,
3. zarząd spółki z tytułu pełnienia funkcji nie podlega ZUS, o ile nie jest zatrudniony na umowę o pracę, umowę zlecenie itp.

To o kogo chodzi rządzącym ?

Ja jestem zatrudniony na umowę zlecenie i będę tak nadal w trakcie prowadzenia firmy.

Czy jeśli praca w zarządzie nie podlega zus , to czy jak zatrudnię bezrobotnego do pełnienia funcji w zarządzie bez wynagrodzenia , to czy straci on status bezbrobotnego?

Czy to jest najlepsza forma prowadzenia działalności, czy są lepsze jak dla mnie ?

Ta wg mnie jest najlepsza bo w razie czego nie odpowiadam całym swoim majątkiem jak w przypadku Jednoosobowej DG, chyba że się mylę.

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.

Pozdrawiam

Ubezpieczeniu społecznemu podlegają osoby fizyczne (czyli ludzie).

Jeśli powierzysz funkcję prezesa zarządu sp. z o.o. bezrobotnemu i nie będziesz mu z tego tytułu wypłacał wynagrodzenia, to nadal będzie bezrobotny a spółka nie będzie płaciła za niego składek.

Prowadzenie spółki z o.o. wiąże się z kosztami, minimum 300 zł netto miesięcznie za prowadzenie księgi handlowej no i- najważniejsze- majątek spółki nie jest Twoim majątkiem.

Co do odpowiedzialności za zobowiązania spółki: wspólnicy odpowiadają tylko do wysokości wniesionych wkładów, zaś członkowie zarządu tylko subsydiarnie w przypadku zaistnienia niewypłacalności spółki- art. 299 ksh.

Dziękuje

Z tego co Pan napisał to nie jest dla mnie tak bezpieczna forma, jak myślałem, będąc prezesem i pracując w niej , skoro odpowiadam całym swoim majątkiem.

Czy możną się jakoś zabezpieczyć, czy jest inna forma prowadzenia działalności bezpieczniejsza dla mnie, i dla mojego typu działalności , bo biegły z nich nie jestem.

Pozdrawiam

Fundacja prowadząca działalność gospodarczą.

ale fundacja pomaga chyba chorym, bezdomnym itp bardziej cel społeczny, charytatywny niż biznesowy i tu się w ogóle nie orientuje musiałbym się zaznajomić.

Wracając do spółki , czy bezrobotny możne być wspólnikiem sp zoo, korzystać z samochodu firmowego i pracować dla firmy której jest wspólnikiem za darmo dla jej rozwoju, nie tracąc statusu bezrobotnego?

Czy będąc jednoosobowa sp zoo z jednym wspólnikiem, płacimy składki na zus ?

JaJarek napisał:
ale fundacja pomaga chyba chorym, bezdomnym itp bardziej cel społeczny, charytatywny niż biznesowy i tu się w ogóle nie orientuje musiałbym się zaznajomić.
Może pomagać wyłącznie fundatorowi. Zaznajom się ;)

JaJarek napisał:
Wracając do spółki , czy bezrobotny możne być wspólnikiem sp zoo, korzystać z samochodu firmowego i pracować dla firmy której jest wspólnikiem za darmo dla jej rozwoju, nie tracąc statusu bezrobotnego?
W Polsce nie można pracować za darmo. Jeśli będzie nieodpłatnie pełnił funkcje w zarządzie, to co innego ;)
JaJarek napisał:
Czy będąc jednoosobowa sp zoo z jednym wspólnikiem, płacimy składki na zus ?
Tak.

ok super zaznajomię się.

na forum infor.pl

czytałem iż :

Jest możliwa tzw. umowa zlecenia bez wynagrodzenia - za którą nie otrzymujesz wynagrodzenia. Taki zapis musi się znajdować w umowie zleceniu.
Taka umowa może być krótkotrwała i nie może nosić znamion umowy o pracę, nie może być zawarta z osobą pozostającą we wspólnym gospodarstwie domowym prowadzącą DG. Bezpłatne zlecenie nie powoduje konieczności zgłaszania do ZUS i nie powoduje pozbawienia statusu osoby bezrobotnej. W umowie ma być punkt, w którym będzie napisane, że umowa zlecenia będzie wykonywana bez wynagrodzenia. Oczywiście potwierdzić w UP w razie sporu rozmawiać z kierownikiem UP. Takie umowy są podpisywane jeżeli zleceniodawca chce sprawdzić umiejętności zleceniobiorcy przed podpisaniem umowy właściwej.

lub np na 1/32 etatu, gdzie zarobek jest poniżej jakiejś kwoty chyba 200 zł.

Witajcie ponownie

Mam pytanie o tą fundacje z działalnością na rzecz fundatora, poczytałem i znalazłem jedynie fundacje prywatne w szwajcarii , lichtenstainie, których założenie i prowadzenie jest dość kosztowne.

Czy jest taki odpowiednik w Polsce, czy można to zrobić na normalnej fundacji, tylko tak opisać w statucie, lub przez fundatora, i co tam napisać aby było dobrze.

Albo fundatorem żeby był mój dziadek, i fundacja dbała i o mnie i brata i nasz majątek i rozwój , oraz żebym był w niej zatrudniony.

Pozdrawiam

Powrót