spadek, a długi jednego ze spadkobiercy

• Autor wątku Autor wątku kowalskaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalskaaa

dzień dobry,
w czerwcu zesz lego roku zmarła mama. sporządziliśmy akt poświadczenia dziedziczenia. do spadku powołani są mój tata i czworo dzieci. Dodam, że nie ujawniłam jeszcze prawa współwłasności w księdze wieczystej. Teraz brat chce abym go spłaciła i nabyła jego udział, ale brat ma długi i komornika. Boje się ze ewentualna darowizna mogłaby spowodować skargę pauliańską i różne konsekwencje. Co zrobić aby nabyć udział brata, a komornik nie zabrał mu wszystkiego????

kowalskaaa napisał:
Co zrobić aby nabyć udział brata, a komornik nie zabrał mu wszystkiego????
Na FP pytasz jak ominąć prawo ?
Regulamin

Dlaczego brat nie odda tego co winien podmiotom którym został orzeczeniem sądu zobowiązany do zwrotu ?
To nie są pieniądze dla komornika.

z tego co wiem egzekucja toczy sie z wynagrodzenia, ile może tyle spłaca. Boi się, że to nie wystarczy i zajmą jego udział w mieszkaniu, gdzie tak de facto mieszkam ja z tatą którym się opiekuje bo jest chory.

kowalskaaa napisał:
Boi się, że to nie wystarczy i zajmą jego udział w mieszkaniu
Tak może się stać.
Nadal nie rozumie , dlaczego po sprzedaży udziału w mieszkaniu , nie chcę spłacić wierzyciela(i)

kowalskaaa napisał:
z tego co wiem egzekucja toczy sie z wynagrodzenia, ile może tyle spłaca. Boi się, że to nie wystarczy i zajmą jego udział w mieszkaniu, gdzie tak de facto mieszkam ja z tatą którym się opiekuje bo jest chory.

Egzekucja z wynagrodzenia to nie jest spłacanie a egzekucja i nie zależy od woli dłużnika.

Dlaczego chce oszukać swoich wierzycieli a nie ich spłacić ?

damian xxx napisał:
Na FP pytasz jak ominąć prawo ?
Regulamin

może niewłaściwie sformuowałam swoją wypowiedź i źle to zabrzmiało. Proszę o poradę jakie podjąć kroki, żebym mogła stać się właścicielką tego udziału i ochronic mieszkanie

kowalskaaa napisał:
Proszę o poradę jakie podjąć kroki, żebym mogła stać się właścicielką tego udziału i ochronic mieszkanie
Razem z bratem skontaktować się z kancelarią komorniczą i spłacić pieniędzmi za wykup udziałów dług(i) brata.

Albo poczekać aż komornik zajmie udział i kupić go na licytacji.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Powrót