Spadek a długi.

• Autor wątku Autor wątku joanna_s5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna_s5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Moja mama zmarła 13 stycznia 2015r. W ciągu 6 m-cy spadku nie odrzuciłem. Mama nie posiadała żadnego spadku, tylko dług. Mam pytanie, czy ja wraz z ojcem i moim bratem będziemy musieli spłacić ten dług? Ze wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Jarosław.

Niestety, z uwagi na datę śmierci spadkodawcy (przed 18.10.2015) i brak działań z waszej strony doszło do przyjęcia spadku wprost - co za tym idzie odpowiadacie za długi spadkowe do pełnej ich wysokości.

Mama nie posiadała żadnego spadku, tylko dług.
Spadek to nie tylko aktywa, ale również długi.

Bardzo dziękuję za odpowiedz.
W 2009 roku mama wzięła pożyczkę. Czy dług może być przedawniony ?
Dzisiaj dostałem wezwanie do Sądu w sprawie stwierdzenia nabycia spadku i mam być przesłuchiwany w charakterze strony. Co to może oznaczać ?

Wezwanie do sądu oznacza, że ktoś - zapewne wierzyciel - rozpoczął postępowanie spadkowe.
Z samej daty zaciągnięcia pożyczki trudno wnioskować o przedawnieniu długu. Natomiast jeśli wierzyciel zadał sobie trud rozpoczęcia postępowania spadkowego po dłużniku, można domniemywać że dług jeszcze się nie przedawnił (ale to tylko domniemanie).

Okazuje się, że pożyczka została wzięta wcześniej, a 24 sierpnia 2009r, był juz nakaz Sądu w postępowaniu upominawczym, aby zapłącić powodowi. Dlatego też mam pytanie, czy jest jakiś okres przedawnienia, od postępowania Sądu?

Do 2018 r. obowiązywał 10-letni okres przedawnienia, obecnie obowiązuje 6-letni. Przy czym każda czynność przed sądem lub organem egzekucyjnym przerywa bieg przedawnienia.

Do 2018 r. obowiązywał 10-letni okres przedawnienia, obecnie obowiązuje 6-letni.
Trzeba uwzględnić przepisy przejściowe. Porównać w dniu wejścia w życie zmian oba okresy przedawnienia i przyjmuje się ten krótszy.
był juz nakaz Sądu w postępowaniu upominawczym,
Kiedy? Była nadana klauzula wykonalności, kiedy? Była prowadzona egzekucja?

Dzień dobry.
Klauzula wykonalności była 1 września 2015 r

Więc złożenie wniosku o nadanie klauzuli wykonalności skutecznie przerwało bieg przedawnienia. Po wydaniu klauzuli bieg przedawnienia zaczął biec ponownie. Tu dla czasu wymaganego do uznania roszczenia za przedawnione będzie brany okres 6 letni wynikający z przepisów przejściowych. Ponieważ jest krótszy od liczonego w/g przepisów dotychczasowych. Roszczenie przedawni się z ostatnim dniem okresu 6 letniego, czyli 31.12.2024. Teraz pozostaje sporządzić spis lub wykaz inwentarza. Tylko on ograniczy egzekucję.

Teraz pozostaje sporządzić spis lub wykaz inwentarza. Tylko on ograniczy egzekucję
Nie powiedziałbym.
Otwarcie spadku nastąpiło przed zmianą przepisów, a z postów Joanny wynika, że spadkobiercy nie podjęli żadnych działań w ustawowym terminie 6 miesięcy (nie odrzucili spadku ani nie przyjęli go z dobrodziejstwem inwentarza). Zatem doszło do przyjęcia spadku wprost i spadkobiercy odpowiadają za długi spadkowe do ich pełnej wysokości.

Zatem doszło do przyjęcia spadku wprost i spadkobiercy odpowiadają za długi spadkowe do ich pełnej wysokości.
Faktycznie. Umknęło mi, że spadek otwarty w 2015.

Powrót