spadek a niezgodna rodzinka

• Autor wątku Autor wątku bobek1810
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobek1810

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam:) Oto moja historia:
Jest na trójka rodzeństwa, ja brat i siostra. Oboje rodzice nie żyją, mama zmarła w zeszłym roku. Ponieważ nie zostawiła testamentu spadek po mamie został podzielony równo na 3 części. W skład spadku wchodzi kamiennica (wraz z terenem na którym jest położona czyli niewielkie podwórko i stary budynek po piekarni i jakieś stare szopki). Oczywiście nie doszliśmy do wspólnego porozumienia co z danym fantem zrobić, ponieważ siostra chce pieniądze jako, że mieszka za granicą,( i to jak najszybciej, najlepiej to by to sprzedała od razu), a my z bratem mieliśmy w planie sprzedać ów nieruchomość ale dopiero za 5 lat, bo podobno tyle trzeba odczekać zeby nie płacić dużego podatku. No ale nagle brat się rozmyślił i stwierdził że chce też sprzedać od razu. Ja postanowiłam nie sprzedawać swojej części.

Niedawno sąd orzekł podział spadek po równo na 3 części.

Dodatkowo mama założyła na swoje nazwisko książeczkę oszczędnościową dla mnie, ale w książeczce była adnotacja że jest ważna za życia mamy.
Sprawa książeczki nie była poruszana w sądzie.
Czy teraz po uprawomocnieniu się wyroku czyli po 21 dniach jak pójdziemy wypłacać pieniądze to czy te pieniądze też będą podzielone na 3 częsci czy cała kwota mi przypda, jako że była na mnie na ksiązeczce.
Ksiązeczek jest więcej, dwie były na mamę jedna na siostrę no i ta jedna na mnie, brat nie miał bo bratu zapisali rodzice dom i gospodarstwo na wsi w 1972 roku. w tym przypdaku czuję się pokrzwdzona, że oni dostaną moją częśc pieniędzy.

Siostra wzięła także zachówek po ojcu ok 7 lat temu 20 tys, które mama jej dała z ksiązeczki siostry i ona teraz ma na swojej ksiązeczce mniej pieniędzy.

Wiem, że jako współwłaściciel nie można rozporządzać całością majątku, dlatego mam pytanie, siostra wynajęła agenta nieruchomości, który poczynił już pierwsze kroki w sprzedaży domu i wystawił ofertę domu w internecie. Ja się na sprzedaż nie zgadzałam, więc jak może wystawiać na sprzedaż dom?

wystawia swój udział..... wątpię by ktoś kupił.....

Są tacy, którzy nabędą ów udział i wtedy...:o

Przy postępowaniu spadkowym korzystaliście z usług radcy?

nie, nie korzystaliśmy z usług radcy prawnego, tzn ja i brat nie, ale siostra miała swojego adwokata. Na razie dom nawet nie jest podzielony, my nie możemy się dogadać, więc pewnie siostra pójdzie do sądu żeby to sąd podzielił, pewnie trochę się to przeciągnie w czasie. Niech już nawet sobie to sprzedają, szczerze mówiąc teraz się okazało jakie to ja mam "super" rodzeństwo.
Na razie chodzi mi o to co z tymi książeczkami oszczędnościowymi, czy jeśli ksiązeczkę mama miała założoną na mnie to czy cała kwota z tej książeczki jest dla mnie, czy muszę to podzielić na 3 (i podobnie z ksiązeczką siostry), a co z pozostałymi oszczędnościami, pewnie dzielimy na 3, nie ? tylko jeśli sprawa oszczędności nie była poruszana przez sąd, to musimy to dzielić znowu sądownie, czy np przez porozumienie stron?

Powrót