K
Kamillos12312
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Czy należy się coś dzieciom po śmierci mamy. Gdy ta miała rozdzielność majątkową z tatą. I cxy można gdzieś sprawdzić czy taka rozdzielność została zawarta???
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Rozdzielność nie ma wpływu na dziedziczenie dzieci po rodzicach. Co najwyżej na skład masy spadkowej.Kamillos12312 napisał:Czy należy się coś dzieciom po śmierci mamy. Gdy ta miała rozdzielność majątkową z tatą.
Nie ma rejestru takich umów/wyroków.Kamillos12312 napisał:I cxy można gdzieś sprawdzić czy taka rozdzielność została zawarta???
sew333 napisał:Moja mama miała rozdzielność majątkową ze zmarlym dawno ojcem. I tak należy się dzieciom po śmierci mamy. U mnie mama zapisała po 1/2 dla nas mnie i dla brata majątku.
Kamillos12312 napisał:Ale jeśli tata kupił jedna z działek mając już rozdzielność to z niej się nie należy?
To nie jest zero-jedynkowe, np. ojciec mógł kupić nieruchomość za środki wspólne ale już po rozdzielności. Wtedy nadal można domagać się spłaty od ojca z tego tytułu (dzieci dziedziczą także roszczenia jakie przysługują zmarłemu rodzicomi). Każde z dzieci ma prawo do złożenia w sądzie spadku wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, dział spadku i podział majątku wspólnego (może być w jednym piśmie).Kamillos12312 napisał:Tylko tata żyje. I twierdzi że wszystko jest jego po zmarłej żonie a to co na niego to z tego nic się nam nie należy.
Byrhtnoth napisał:To nie jest zero-jedynkowe, np. ojciec mógł kupić nieruchomość za środki wspólne ale już po rozdzielności. Wtedy nadal można domagać się spłaty od ojca z tego tytułu (dzieci dziedziczą także roszczenia jakie przysługują zmarłemu rodzicomi). Każde z dzieci ma prawo do złożenia w sądzie spadku wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, dział spadku i podział majątku wspólnego (może być w jednym piśmie).
Nie.Kamillos12312 napisał:A czy mam jakiś wyznaczony czas by to zrobić?