Spadek a umowy podpisane przez poprzedniego właściciela.

• Autor wątku Autor wątku steview
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

steview

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Oto moje pytanie/a:
Mojemu ojcu jego brat a mój wujek (stryjek :) ) przekazał dom wraz z działką, na której stoi. Następnie ojciec przekazał mi tę nieruchomość (figuruje już na mnie w KW). Problem dotyczy tego, że mój wujek będąc właścicielem tej nieruchomości pozwolił podciągnąć prąd (kablem ziemnym ze słupa z napięciem, który jest na tej działce - około 10 lat temu, nie więcej) sąsiadowi do jego nowo wybudowanego domu. Dodam jeszcze, że zrobił to za symboliczne piwo!
Moje pytania:
1. Czy mnie też ta umowa wiąże w jakiś sposób? Czy mogę np. usunąć ten kabel?
2. Czy gdyby ten sąsiad chciał coś zmieniać przy tym kablu mam obowiązek mu zezwolić?

Ostatnia edycja:
1. tak! nie!
2. zależy co, ale generalnie tak

Z tego co wiem będzie wymieniał w najbliższym czasie ten kabel. Czy mam mu na to zezwolić wg prawa?
Czy ta umowa ma moc prawną jeżeli jest tylko na niej podpis wujka? czy nie musi być zatwierdzona przez jakiś urząd?
Wujek był alkoholikiem i ten sąsiad to wykorzystał wówczas. Mógł wziąć sobie prąd z innego miejsca (bliższego), ale znalazł sobie głupka i zrobił to za darmo! Stąd moje oburzenie w tej sprawie...

Ktoś doradzi? :(

umowa ma moc prawna od momentu podpisania przez wujka. ale wydaje sie ze skoro ma zamiar wymieniac kabel a ma mozliwosc poprowadzenia kabla w dogodniejszy dla siebie i dla ciebie glownie sposob wiec niech to robi, ja bym go nie wpuszczal, jak cie poda do sadu to raczej sad orzeknie zgodnie z zasadami wspolzycia spolecznego zeby puszczal kabel z blizszego miejsca nie naruszajac jednoczesnie twojego prawa wlasnosci nieruchomosci

Powrót