Spadek a zachówek

• Autor wątku Autor wątku lukasz85c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz85c

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chciałbym sie dowiedzieć czy należy mi się część majątku po rodzicach. W 2002r rodzice przepisali całe gospodarstwo (ziemia 7ha + zabudowania) w formie darowizny mojej siostrze. Rodzice umarli w 2004.Siostra w 2007 poznała chłopaka, który jest bardzo wredny i pazerny. Razem ze swoją rodziną zrobili jej pranie mózgu. W tym roku chciałem aby siostra przepisała na mnie działkę o pow. 500m2, ponieważ chciałem postawić tam jakiś mały domek do mieszkania, ale siostra stwierdziła ze nic mi nie przepisze. Chciałem wspomnieć, że mam jeszcze dwóch braci rodzonych którzy także nic nie dostali. Prosiłbym o podpowiedz, czy należy mi sie i braciom jakaś część majątku.

Przysługiwało pani ewentualnie roszczenie wobec siostry o uzupełnienie zachowku. Wtedy byłyby także uwzględniane dokonane przez rodziców na jej rzecz darowizny.

Jednakże roszczenie o uzupełnienie zachowku przedawnia się z upływem 3 lat od śmierci spadkobiercy.

W takim razie jezeli od śmierci rodziców minęło już 5 lat mam prawo o roszczenie sie zachowku

Jesli od smierci drugiego z rodzicow minelo 5 lat, roszczenie o zachowek przedawnilo sie. Oznacza to, ze siostra moze skutecznie odmowic wyplaty zachowku.

W takim razie czy może mnie wymeldować, bo mnie tym straszy?

tak, mieszkam tam

Powrót