Spadek, a zachowek

• Autor wątku Autor wątku Vesper35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vesper35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Czytałem zamieszczony tutaj poradnik spadkowy, ale bardzo proszę o pomoc w konkretnym terminie. Sprawa jest naprawdę dla mnie ważna i wywołuje wiele nerwów.
Jestem jedynakiem, ale mam brata przyrodniego, na którego ojciec płacił alimenty do skończenia przez niego pełnoletności. Moi rodzice są w jednakowym stopniu właścicielami mieszkania. Ojciec notarialnie wydziedziczył swego drugiego syna, a mojego brata przyrodniego. Były ku temu prawne przesłanki.
Czy po śmierci rodziców, będę jedynym właścicielem mieszkania? Jakie prawa będzie miał mój przyrodni brat? Czy on lub jego dzieci, będą mieli prawa do zachowku?
Bardzo proszę o radę, jak to załatwić, abym nie musiał w przyszłości płacić nikomu zachowku. Jak najprościej i najtaniej wyjść z tego problemu?

Zacznij od zapoznania się czym skutkuje wydziedziczenie.

Czytałem, że wydziedziczenie dotyczy w tym przypadku tylko syna, ale nie jego dzieci. Czy może źle zrozumiałem?

Czy on lub jego dzieci, będą mieli prawa do zachowku?
Zakładając, że wystąpiły warunki uzasadniające wydziedziczenie (określone w art. 1008 KC) brat nie nie będzie miał prawa do zachowku, natomiast jego dzieci już tak.
Poczytaj art. 1008-1011 KC.

jak to załatwić, abym nie musiał w przyszłości płacić nikomu zachowku
Unikniesz konieczności płacenia zachowku, jeśli rodzice przekażą ci mieszkanie umową dożywocia (art. 908 KC)

Ostatnia edycja:
Powrót