Spadek a zgłosznie w urzędzie skarbowym

• Autor wątku Autor wątku Breti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Breti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Prawdopodobnie zostałam jednym z kilku spadkobierców majątku po dziadkach, rodzicach mojego taty. Spadek przypadł w udziale mnie i mojemu bratu ponieważ tato nie żyje od 17 lat. Nie dostałam żadnego pisma z sądu o nabyciu spadku i formalnie nie zostałam poinformowana o niczym przez żaden urząd. O spadku i sprzawie w sądzie o nabycie spadku dowiedziałam się od cioci, siosty mojego taty. Moje pytanie dotyczy tego, czy powinnam zgłaszać fakt nabycia spadku w urzędzie skarbowym pomimo tego, że nie mam żadnego dokumentu potwierdzającego ten fakt? Co powinnam zrobić, żeby nie zostać później ukaraną przez US za niedopełnienie formalności? Proszę o pomoc.

Nalezy pójść do sądu spadku i poprosić o odpis postanowienia. Następnie do US, wypełnić SD-Z2. Co wchodzi w skład spadku?

w skład sapdku wchodzi dom po dziadkach. Jest jeden problem, bo nie znam numeru sprawy i chyba raczej sąd nie wyda mi odpisu postanowienia... Nik nie ma moich danych typu PESEL, adres zameldowania itp. i nie mógł ich podac w czasie rozprawy do wiadomości sądu. Poza tym sparwa odbywała się 150 km od mojego obecnego miejsca zamieszkania i ma spory problem z dotarciem do tej instytucji.

A kto złożył wniosek o stwierdzenie nabycia spadku?

Powrót