Spadek bez testamentu

• Autor wątku Autor wątku musterian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

musterian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Mam pytanie odnośnie spadku po nieżyjącym Dziadku. Dziadek miał troje dzieci, które dziedziczą pozostałą nieruchomość (dom z działką). Moje pytanie jest takie, dwoje spadkobierców zgadza się na sprzedaż nieruchomości natomiast trzeci spadkobierca się nie zgadza. Czy dzięki temu że dwie strony są zgodne co do sprzedaży to zdanie tej trzeciej sie nie liczy? Krótko czy można sprzedać tą nieruchomość bez zgody trzeciej strony? Z góry dziękuję za info

Pozdrawiam

Nie, nie można sprzedać bez zgody trzeciego spadkobiercy.

rozumiem, że nie ma żadnych możliwości prawnych, aby głosy dwóch osób przeważyły?

Odpowiedź Nauzicaa - jest jasna.

Ale tych dwóch może jeszcze przekonać tego trzeciego ;)

Podział spadku oczywiscie bedzie, ale co to da? Na sprzedaż domu i tak to nie ma znaczenia.co ma podzial spadku do sprzedania nieruchomosci!

Może mieć. W dziale spadku może zostać złożony wniosek o spłatę trzeciego spadkobiercy tzn wykup jego udziałów w nieruchomości.

Jest (chyba, nie mam komentarza ze sobą) jeszcze jedna droga, ale jeszcze mniej wygodna:

Cytat:
Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

W związku z 1035 kc.

Ale to własnie po podziale spadku... wcześniej sie nie da -> 1036

Przepis prawny:
Art. 1036. Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

Grizz: ale jeden przepis mówi o rozporządzeniu udziałem, a drugi o rozporządzeniu rzeczą objętą wspówłasnością.

Można jeszcze tak:

Art. 1051. Spadkobierca, który spadek przyjął, może spadek ten zbyć w całości lub w
części. To samo dotyczy zbycia udziału spadkowego.

Art. 1053. Nabywca spadku wstępuje w prawa i obowiązki spadkobiercy.

W związku art. 1036 pozostaje jedynie podnieść zarzut o bezkuteczności względnej.

Przychylam się do opinii grizza że art. 199 ma zastosowanie po dziale spadku.
W wyniku dziedziczenia przez kilka osób (spadkobierców) powstaje wspólność, która ma charakter przejściowy. Ustaje ona dopiero na skutek podziału majątku spadkowego. Stan ten zmienia się, gdy przynajmniej jeden ze współspadkobierców wyrazi wolę dokonania działu. Moim zdaniem wspólność ma charakter współwłasności łacznej - a podziale w częściach ułamkowych.

Ostatnia edycja:
Po dziale spadku to ten przepis jest zbędny. Więc albo się go stosuje przed działem, albo wcale.

Co to znaczy wykup udzuałów trzeciego spadkobiercy. Po prostu zapłacenie mu za jego część?

W działe spadku może zostać złożony wniosek o znieseienie współwłasności rzeczy. Jeżeli nie ma możliwości fizycznego podziału może zostać przyznana jednemu ze współwłaściceli z obowiązkiem spłaty pozostałych. Sąd moze oznaczyc termin i sposób spłat a w razie potrzeby także sposób ich zabezpieczenia. W razie rozłożenia dopłat i spłat na raty terminy ich uiszczenia nie mogą łącznie przekraczać lat dziesięciu. Sąd może także nakazać sprzedaż rzeczy. W tym przypadku mają zastosowanie przepisy o egzekucji z nieruchomości

Co to jest dział spadku?
Dział w sądzie?
Rozumiem, ze po sprawie spadkowej, czyli po podziale spadku, występuję z wnioskiem do sądu o przydzielenie mi prawa wlasnosci?i pozniej po sprzedazy spadku spłacam pozostałych spadkobierców?

Jeśli spadkobiercy są zgodni co do działu spadku, to mogą zawrzeć umowę u notariusza lub w sądzie. Jeśli nie ma zgodności, to każdy z zainteresowanych może odwołać się do sądowego rozstrzygnięcia.

Powrót