Spadek brak testamentu , zachowek

• Autor wątku Autor wątku Groszek98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Groszek98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry
Zmarł mi Dziadek i nie spisał testamentu .
Dziadek od zawsze mówił że na mnie jak i na brata zostanie przepisane mieszkanie tylko tego nie dopilnował .
Mama z babcia poszli do notariusza I Babcia jak i mama zrzekają się mieszkanie na mnie jak i na Brata ale po śmierci Babci oczywiście a pieniążki mama dostanie po śmierci swojej Mamy.
Dziadek z Babcią mieli jedno wspólne konto wpływała tam Emerytura Babci i Dziadka Notariusz powiedzial że należy się zachowek mamie 25% pieniędzy z konta( Mama jest jedynaczką) mnie i mojego Brata przy tym nie było Babcia też ma swoje lata mało co zapamiętała .
I teraz pytanie ile mamie się należy zachowku I czy Emerytura którą wpływała Babci też na to wspólne konto należy odliczyć Babci pieniądze wkoncu Babcia żyje i z tego 25% czy z Całości jaka jest na koncie .
Kiedy należy pobrać taki zachowek w chwili Śmierci Dziadka tyle ile mieli Pieniędzy .
Bo od Śmierci Dziadka Babci wpłynęło około 10 tysiecy i mama wtedy od Babci pobrała 25% jak to wygląda prawnie ?
Z Bratem będziemy szli do tego Notariusza ale dopiero po Świętach a chcemy już coś się dowiedzieć czy to wszystko co wyżej opisałem jest to prawdą.
Dziękuję za każdą Odpowiedź:)

Tu kompletnie nic co piszesz nie ma poparcia w przepisach. Mamie żaden zachowek nie przysługuje ponieważ dziedziczy z mocy ustawy. Babcia i mama nabyły spadek - każda po 1/2. Te 25% środków na rachunku bankowym mama może wypłacić nawet dziś jeśli posiada akt poświadczenia dziedziczenia. Liczy się wysokość rachunku na dzień otwarcia spadku. Ty z bratem do notariusza nie macie po co iść.
Mama z babcia poszli do notariusza I Babcia jak i mama zrzekają się mieszkanie na mnie
Nie poszły "zrzekać się" majątku tylko przeprowadzić postępowanie spadkowe po dziadku. Teraz obowiązkowo niech zgłoszą nabycie majątku do urzędu skarbowego by nie płacić podatku.
Bo od Śmierci Dziadka Babci wpłynęło około 10 tysiecy i mama wtedy od Babci pobrała 25% jak to wygląda prawnie ?
Po śmierci dziadka, to tylko środki babci powinny wpływać. Dziadek już żadnych świadczeń nie powinien otrzymywać. Matka do tych środków nie ma nic.

Mama mówiła że Notariusz powiedzial że Mamie nalezy sie zachowek po Śmierci Ojca 25% z rachunku bankowego .
Tylko chodzi o to że Dziadek jak i Babcia mieli wspólne konto jeden rachunek bankowy i wpływała tam Emerytura Babci I Dziadka czy Babci pieniądze trzeba odliczyć bo Babcia żyje I z tego 25% czy Całość kwoty jaką mają.
Z tego co wiem mama nie ma żadnego aktu poświadczenia dziedziczenia Babcia sama przelała pieniądze mamie bo tak Notariusz powiedzial tylko skąd te 25 % zostało wzięte? Bo w internecie nigdzie nie mogę znaleźć

Środki na rachunku były wspólne - babci i dziadka, każdy miał po 50%. Więc dziedziczy babcia i mama każda po połowie. Dziadek miał 50%, to manie i babci przypada po 25% całości środków na dzień otwarcia spadku.
mama nie ma żadnego aktu poświadczenia dziedziczenia
To po co były u notariusza? Po dziadku należy przeprowadzić postępowanie spadkowe. Obojętnie czy u notariusza czy w sądzie.

Groszek98 napisał:
Z tego co wiem mama nie ma żadnego aktu poświadczenia dziedziczenia Babcia sama przelała pieniądze mamie bo tak Notariusz powiedzial tylko skąd te 25 % zostało wzięte? Bo w internecie nigdzie nie mogę znaleźć
Albo informacje jakie Pan przekazuje są niepełne albo też notariusz/pana mama pomylili się. Z tego co Pan pisze zachowku nie ma. Zachowek gdyby występował w opisanej przez Pana sytuacji to faktycznie możnaby określić go jako 25% wartości masy spadkowej (ale też całej masy spadkowej a nie jedynie środków na rachunku bankowym). Jedyna ewentualność to taka, że pana dziadek złożył w banku dyspozycję wypłaty na wypadek śmierci i wskazał, że 50% z tego powinna otrzymać jego żona (pana babcia) a 50% jego córka (pana mama). Tak czy inaczej pana dziadek mógł dysponować tylko kwotą jakiej był właścicielem więc podziałowi podlegają tylko środki zgromadzone do czas otwarcia spadku jak wskazał już @Reset321. Jeżeli pana dziadkowie jako małżonkowie "mieli" wspólność ustawową małżeńską to dyspozycją mogłabyć objęta jedynie połowa środków na tym rachunku zgromadzonych - co oznaczałoby, biorąc pod uwagę w.w. uwagę o majątku wspólnym, że de facto pana mamie należy sie 25% środków zgromadzonych na rachunku bankowym (ale nadal nie jest to zachowek w prawnym znaczeniu tego słowa).

Byrhtnoth, do rachunku wspólnego nie można złożyć dyspozycji wkładem na wypadek śmierci. Wynika to z art. 57 ustawy prawo bankowe.
Chyba że autor tematu mówił nieprecyzyjnie o "rachunku wspólnym" babci i dziadka w takim sensie że korzystali z niego wspólnie ale tylko jedno z nich było formalnie posiadaczem rachunku a drugie było pełnomocnikiem.

Powrót