SPADEK co robić PPOMOCY !!!

• Autor wątku Autor wątku aga215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga215

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie prosze mi doradzic bo nie wiem co mam teraz zrobic.10 lat temu zmarł mój tata niezostała przeprowadzona sprawa spadkowa poniewarz moja mam tego nie zrobiła a ja byłam wtedy nieletnia.Około 4 lat temu zmarła moja babcia ,mama mojego taty wiec po niej założyłam sprawe spadkową w skład masy spadkowej wchodziło mieszkanie spółdzielcze własnościowe .Spadek po babci otrzymałam w całości.teraz gdy chcę sprzedac mieszkanie zrobił sie problem a mianowicie po śmierci dziadka mieszkanie na podstawie postanowienia sądu odziedziczyła babcia i jej syn ,a mój tata.Tata przed śmiercią zrzekł sie pisemnie w spółdzielni swojej części mieszkania na żecz swojej mamy a mojej babci jest na to oryginał w spółdzielni moje zapytanie jest takie
dodam jeszcze ze mama sie o nic nie upomina

1) czy mojej mamie należy sie część z tego mieszkania jak tak to jak
2) czy takie zrzeczeni mojego taty jest wiarygodne przed sadem
dodam że spłaciłam długi tego mieszkania w wysokości 20000 tyś zł użąd skarbowy tez opłaciłam
Proszę o szybą odp ponieważ chę założyć sprawe spadoą po tacie jak najszybciej
Prosze mi takrze doradzić co mam zrobic zeby mama nie otrzymała nic z tego mieszkania poniewarz jest to alkocholiczka i tak po tacie przepiła wszelkie pieniądze

dodam jeszcze ze najpierw umarł mój dziadek pózniej tata a na końcu babcia.Pozdrawiam wszystkich i czekam na szybką odpowiedz
przepraszam za błedy

[cytat="aga215"](...)Tata przed śmiercią zrzekł sie pisemnie w spółdzielni swojej części mieszkania na żecz swojej mamy a mojej babci jest na to oryginał w spółdzielni moje zapytanie jest takie
dodam jeszcze ze mama sie o nic nie upomina
1) czy mojej mamie należy sie część z tego mieszkania jak tak to jak
2) czy takie zrzeczeni mojego taty jest wiarygodne przed sadem
dodam że spłaciłam długi tego mieszkania w wysokości 20000 tyś zł użąd skarbowy tez opłaciłam
Prosze mi takrze doradzić co mam zrobic zeby mama nie otrzymała nic z tego mieszkania poniewarz jest to alkocholiczka i tak po tacie przepiła wszelkie pieniądze(...)[/cytat]
Gdyby tata odrzucając po swojej mamie (Pani babci) spadek, takie oświadczenie złożył przed sądem lub przed notariuszem, Pani mama nie byłaby uprawniona do spadku. Natomiast w tej sytuacji, moim zdaniem, formalnie mama jest powołana z ustawy do spadku po małżonku (Pani tacie). Oczywiście jak z powyższej treści wynika, testamentów nie było, więc jest to dziedziczenie ustawowe. Aby mama nic nie otrzymała, winna złożyć stosowne oświadczenie przed sądem lub notariuszem, chyba, że sąd uzna ww. oświadczenie taty złozone w administracji spółdzielni, co wydaje się wątpliwe.

witam ponownie. czy ze wzgledu na to ze tata umarł 10 lat temu i nie była przeprowadzonej sprawy spadkowej moja mama morze stracic prawo do dziedziczenia i wszystko przechodzi na mnie.Sąd nie wyszczegulnia co jest przedmiotem spadku i czy moge sie dogadac z mamą odnosnie tego mieszkania ze np. ja splace
czy moja mama morze po 10 latach zrzec sie swojej czesći spadku po moim czasie czy morze to zrobic na rozprawie czy trzeba isc do notariusza

pozdrawiam

i

Powrót