Spadek czy darowizna od osoby obcej?

• Autor wątku Autor wątku Rychu21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rychu21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry!
Ojczym mojej ciotki (żona brata mojej matki), pragnie podarować mi wykupione mieszkanie komunalne. Jaką formę mamy wybrać (spadek, darowizna lub inna forma aktu notarialnego), by uniknąć utraty bonifikaty uzyskanej przy wykupie?
Z góry dziękuje za odpowiedź:wink:

Po pierwsze to zależy kiedy nastąpiło nabycie tego lokalu od gminy.
Jeśli nabycie nastąpiło po 22.10.2007 r. to nie ma zmiłuj - w przypadku sprzedaży lokalu przed upływem 5 lat od pierwotnego nabycia gmina może zażądać bonifikaty.

Co do formy to niezbędna będzie wizyta u notariusza i zawarcie umowy w formie aktu notarialnego. Zakładam, że ojczym żyje zatem albo dokona darowizny albo sprzeda.

Spadek - postępowanie spadkowe przeprowadza się po śmierci właściciela nieruchomości, do spadku ma prawo rodzina a jeśli brak jest spadkobierców spadek przechodzi na gminę bądź SP.

Witam!
Tak, tak co do sposobów przekazania/zbycia to się orientuję. Mam jedną wątpliwość, czy mogę przyjąć to mieszkanie w darowiźnie czy też w spadku, będąc osobą obcą, przed upływem 5 lat, z zastrzeżeniem że gmina nie będzie miała podstaw prawnych do zwrotu bonifikaty. Mieszkanie zostało wykupione dwa miesiące temu;)

Spadek (warunki):
- śmierć właściciela nieruchomości
- spadkobiercami jest rodzina, w przypadku braku spadkobierców spadek otrzymuje SP lub gmina.
Zatem w tym przypadku spadek odpada bo przecież ojczym żyje.

Niezależnie od formy zmiany właściciela (darowizna czy sprzedaż) gmina niewątpliwie będzie mogła upomnieć się o zwrot bonifikaty bowiem jest to zbycie.
Z tym że zwrócą się do zbywającej osoby (ojczyma) a nie nabywającej prawa (czyli Ciebie).

art. 68 ust. 2, 2a, 2b u.g.n.

Ostatnia edycja:
Powrót