Spadek czy darowizna?

• Autor wątku Autor wątku bioneti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bioneti

Użytkownik
Odpowiedzi
147
Brat spisał z ojcem umowę darowizny samochodu (bez zachowania formy notarialnej). Jednak samochód nie został wydany bratu. Ojciec zmarł. Brat przyjechał i zabrał samochód, powołując się na zawartą wcześniej umowę darowizny.

Pytanie:
- Czy w ta umowa jest ważna?
- Czy śmierć ojca sprawiła, że samochód wszedł w skład spadku?

Co do zasady formy aktu notarialnego wymagają jedynie umowy dotyczące nieruchomości, więc umowa darowizny ruchomości nie musi być zawarta z udziałem notariusza.

Dlaczego samochód nie został wydany bratu?

Umowa była spisana w miejscu zamieszkania brata, zaś w tym czasie samochód znajdował się w innej miejscowości (brat miał go odebrać później). Niestety zwlekał i nie zdążył przed śmiercią ojca.

Natomiast mnie zastanawia ważność takiej umowy pod kątem wydania rzeczy. Otóż umowa darowizny bez zachowania aktu notarialnego jest ważna, jeżeli rzecz została już wydana. W tym przypadku nie została. Wydanie rzeczy nastąpiło już po śmierci darczyńcy.

Dlatego zastanawia mnie, czy samochód nie wszedł w składnik masy spadkowej.
A może wydanie samochodu po śmierci ojca automatycznie czyni ważną umowę darowizny zawartą przed jego zgonem?

Jeżeli jest umowa darowizny na piśmie i została ona zawarta przed śmiercią darczyńcy, to w świetle prawa rzecz darowana nie wchodzi do masy spadkowej, nie ma tu znaczenia, czy ta rzecz została wydana, czy nie.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

bioneti napisał:
Natomiast mnie zastanawia ważność takiej umowy pod kątem wydania rzeczy.
W opisywanym przez Ciebie przypadku, spełnienie świadczenia określonego w art. 890. § 1 polegało na przeniesieniu własności rzeczy.
W art. 155 § 1 określono że przeniesienie własności rzeczy oznaczonej co do tożsamości (np. własności auta o konkretnym numerze VIN) następuje na skutek samego zawarcia umowy zobowiązującej do przeniesienia własności rzeczy.

Gdyby umowa darowizny dotyczyła rzeczy oznaczonej tylko co do gatunku (np. kwoty pieniędzy, albo samochodu mającego określone cechy gatunkowe ale bez wskazania jak go zidentyfikować pośród innych mających takie same cechy) to wtedy do przeniesienia własności rzeczy konieczne jest jeszcze przeniesienie posiadania rzeczy.

Ostatnia edycja:
Powrót