Spadek - czy mi sie należy???

• Autor wątku Autor wątku Fudal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fudal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam pytanie o zawiłości prawa spadkowego.....Sprawa wygląda tak. Niedawno umarła pierwsza żona mojego ojca, zostawiając mieszkanie. Jej drugi mąż umarł wcześniej jakies 2 lata temu , nie miała dzieci w drugim małżeństwie, natomiast miała jednaego syna wraz z moim ojcem ( czyli mojego przyrodniego brata) , który też od kilku lat nie żyje. Moj ojciec a jej pierwszy mąż również nie żyje. Sama nie miała żadnej rodziny natomiast jej drugi mąż chyba miał rodzeństwo. Czy ktoś jest mi w stanie rozwikłać ten problem kto będzie w tym przypadku spadkobiercą owego mieszkania..........Z góry dziekuje za odpowiedz , pozdrawiam.

Nie chcę się wymądrzać, ale na jakiej podstawie miałbyś cokolwiek dziedziczyć po tej kobiecie? Nie byłeś z nią w żaden sposób spokrewniony ani spowinacony (to, że Twój ojciec był kiedyś jej mężem nic w tej sytuacji nie znaczy). Chyba, że wchodziło by w grę dziedziczenie po zmarłym przyrodnim bracie, ale wydaje mi się, że w pierwszej kolejności wchodzą w grę (jeżeli są) żona i dzieci zmarłego przyrodniego brata i rodzeństwo zmarłej.

Wlaśnie rzecz w tym że zmarły przyrodni brat nie miał rodziny a owa kobieta nie miała ropdzeństwa

Powrót