Spadek -> darowizna samochodów, przerejestrowanie

• Autor wątku Autor wątku fertyr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fertyr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Po śmierci Ojca

Matka dziedziczy samochódy w 3/4 Syn 1/4
W "umowie darowizny części samochodu" kontynuuje 3/4.
§ 1
"Przedmiotem darowizny jest ¾ UDZIAŁU W SAMOCHODZIE...."​

Matka jest Darczyńcą, może zapisać że Darczyńca przekazuje swój cały udział na rzecz Obdarowanego bez 3/4 ?

Pierwszy samochód zostanie przerejestrowany. (Syn + Ojciec byli współwłaścicielami ale to nic nie zmienia w końcowym efekcie)
Drugi samochód będzie remoncie lub zostanie zezłomowany jego wtedy także muszę przerejestrować po zmarłym (OC ma opłacone) ?

fertyr napisał:
Po śmierci Ojca

Matka dziedziczy samochódy w 3/4 Syn 1/4
W "umowie darowizny części samochodu" kontynuuje 3/4.
§ 1
"Przedmiotem darowizny jest ¾ UDZIAŁU W SAMOCHODZIE...."​

Matka jest Darczyńcą, może zapisać że Darczyńca przekazuje swój cały udział na rzecz Obdarowanego bez 3/4 ?

Pierwszy samochód zostanie przerejestrowany. (Syn + Ojciec byli współwłaścicielami ale to nic nie zmienia w końcowym efekcie)
Drugi samochód będzie remoncie lub zostanie zezłomowany jego wtedy także muszę przerejestrować po zmarłym (OC ma opłacone) ?

To były założenia teoretyczne.

Urząd komunikacji nie przyjął 3/4 ( być może można było to by interpretować jako 9/16 :-? bez dodatkowego wytłumaczenia) mimo że byłoby to 100% udziałów. Czyli w umowie najlepiej jednoznacznie wpisać że darczyńca przekazuje 100% swoich udziałów.

Ale w praktyce samochód był współwłasnością ojciec 50% i syn 50% o czym zapomniałem. Myślałem że to po śmierci znika i wchodzi do podziału majątku rodziców(a jednak nie), ale to wyjaśniła Pani mi w Urzędzie Skarbowym przy zgłoszeniu spadku i tak dzieli się połowę tego co zostało po ojcu czyli syn wcześniej już miał 50% zgłasza tylko dodatkowe 1/4 , matka również 1/4.

Samochód nr2 gdzie tata był 100% właścicielem bez wspólności małżeńskiej dzielony jest po połowie, czyli matka 1/2 i syn 1/2.

Powrót