Spadek dla obcej osoby

• Autor wątku Autor wątku martusiatko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martusiatko

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Proszę o pomoc....
Moi rodzice rozstali się .... Ja i siostra mieszkamy z mamą...dom odziedziczyliśmy w spadku po dziadku po 1/3....ja, siostra i rodzice, jako jedną część wspólnie. Ja zajmuję swoją część, siostra wyprowadziła się i mieszka z mężem, a matka, ponieważ rozstała się z tatą, zamieszkała z "kochankiem"...mimo,że z tatą nie ma rozwodu. Mama z racji tego,ze swoje lata już ma, zagroziła nam,że po śmierci swoją 1/6 przepisze "kochankowi" w spadku... Czy mama może temu "panu" oddać swoją część domu po śmierci, jeżeli z tatą nie mają rozwodu a 1/3 domu mają wspólną? Czy kochanek mamy będzie musiał zapłacić podatek od spadku?? I czy z racji tego,że kochanek mamy mieszka z nią kilka lat, drobne remonty robili wspólnie, to czy będzie miał jakieś prawa do domu lub po śmierci mamy??

martusiatko napisał:
Czy mama może temu "panu" oddać swoją część domu po śmierci, jeżeli z tatą nie mają rozwodu a 1/3 domu mają wspólną?
Może.
martusiatko napisał:
Czy kochanek mamy będzie musiał zapłacić podatek od spadku?
Tak.
martusiatko napisał:
czy będzie miał jakieś prawa do domu lub po śmierci mamy?
Tylko, jeśli mama napisze testament w którym go ujmie.

Dziękuję. Mam jeszcze takie pytanie..... facet mojej mamy należy do III grupy podatkowej.... Co się stanie, jeżeli mama zapisze temu panu swoją 1/6, a on nie zapłaci podatku????????

A co się stanie jeżeli nie przyjmie spadku (bo np nie bedzie go stać na zapłacenie podatku)??

Mam pytanie odnośnie tego: " Ja i siostra mieszkamy z mamą...dom odziedziczyliśmy w spadku po dziadku po 1/3....ja, siostra i rodzice, jako jedną część wspólnie". To było dziedziczenie testamentowe?

Tak.... dziadek zapisał nam w testamencie

Powrót