Spadek działka wykaz spadku (działka rekreacyjna)

• Autor wątku Autor wątku kasia_fan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia_fan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie właściwie dotyczące nabycia praw dot. działki rekreacyjnej.
1,5 roku temy zmarł mój teść. Niecałe pół roku po tym mąż otrzymał wezwanie na sprawę spadkową na której tylko miał podjąć decyzje czy przyjmuje spadek po ojcu. Mąż spadek przyjął.
Dzisiaj na wniosek swoje matki otrzymał wezwanie na sprawę której przedmiotem jest zrzeczenie się praw ze spadku tj.:
mieszkania i 2 samochodów.
Z tego co wiem, teść miał jeszcze działkę rekreacyjną. Czy w tym także należy się mężowi udział, czy działka rekreacyjna może stanowić część spadku?
Mam też pytanie, co w sytuacji kiedy teściowa podała bardzo mocno zaniżoną wartość mieszkania?
I jeszcze jedno pytanie. ponieważ nie jesteśmy ludźmi zamożnymi. Mieszkamy w TBS-ach z ogromnym czynszem,dodatkowo ja nie pracuje, bo opiekuje się chorym dzieckiem. Mały ma wszczepiona zastawkę dokomorową oraz astmę czy możemy jak oczywiście wszytko pójdzie po naszej myśli złożyć do sądu wniosek, aby pozostali spadkobiercy (siostra i matka męża) nas spłacili?

Witaj! Jestem w podobnej sytuacji. Nie zrzekajcie się niczego a teściowa musi was spłacić. Jeśli jest mocno zaniżona wartość możecie powołać rzeczoznawcę za którego oczywiście trzeba zapłacić (słyszałam że jest to kwota 1000-2000zł )ale rozkłada się to na wszystkich spadkobierców.Jeśli działka należała do ojca to napewno należy się wam udział.Pozdrawiam

Powrót