Spadek - dziedziczenie nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Caati
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Caati

Caati

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pięć lat temu umarł mój ojciec. Pozostawił po sobie nieruchomość, której był współwłaścicielem. Ja wraz z bratem, po śmierci ojca, staliśmy się ojca spadkobiercami, aczkolwiek dopiero teraz, od tego roku (2009), mamy oficjalne potwierdzenie przyjęcia spadku przez Sąd, a w księdze wieczystej istniejemy jako jego współwłaściciele. Dodam tylko, iż wraz z bratem mamy po 1/12 tejże nieruchomości. Teraz przypadkiem, dowiedziałam się, iż nieruchomość ta, przynosi korzyści majątkowe. Wypracowane kwoty, dzielone są na współwłaścicieli. Niestety, MY (ja i mój brat), zastawaliśmy zawsze pomijani w podziale zysków. I tu rodzi się moje pytanie? Czy mogę wraz z bratem, rządać od innych współwłaścicieli rekompensaty pieniężnej za lata w których nie uczestniczyłam w podziale zysków \"wypracowanych\" przez tą nieruchomość? czy też nie mam do tego prawa, jeśli chodzi o wcześniejsze lata, a tylko od momentu prawomocnego wyroku stwierdzajacego nabycie spadku? Proszę o pomoc i kierownictwo. Nie potrafie siebie poradzić z tą sprawą.

Mieli państwo prawo do dochodów od czasu nabycia własności nieruchomości, tj. od śmierci ojca. Stwierdzenie nabycia spadku tylko to potwierdza, a nie jest warunkiem przejścia własności.

Proszę skontaktować się z pozostałymi współwłaścicielami.

Dziękuję PIĘKNIE :)

Interesy nieruchomości prowadzi "Stowarzyszenie Właścicieli Nieruchom."
Próbowałam przez telefon z nimi rozmawiać (nieruchomość "stoi" 800 km.od miejsca mojego obecnego zamieszkania), by ustalić pewne kwestie. Niestety,
tak jak się obawiałam, Dyr. stowarzyszenia powiedział " że nic mi się nam nie należy, jeśli już coś, to od momentu wpisu do księgi wieczstej".
Teraz to chyba będzie najlepiej, napisać oficjalne pismo, z prośbą o wyjaśnienie, w jakiej wysokości współwłaściciele nieruchomości uzyskali dochody począwszy do roku śmierci mojego ojca. Może dobrze, by było poprosić o kserokopie sprawozdań z prowadzonego zarządu za każdy rok do dnia dzisiejszego i wskazanie kto i w jakiej wysokości otrzymał cześć dochodów przypadających po zmarłym.

Jeśli nic nie wskuram, tak po dobroci, to podać współwłaścicieli do sądu, czy Stowarzyszenie?

pozdrawiam serdecznie
Caati

Współwłaścicieli. Niemniej sugerowałabym udanie się do radcy prawnego / adwokata w tej sprawie.

Powrót