Spadek i darowizna dla siostry

• Autor wątku Autor wątku dimidimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dimidimi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
Zmarły miał 3 córki, brak testamentu, 2 córki dostały już wiele lat wcześniej działki na których mieszkają, jak rozwiązać ten problem że wg ustawy teraz wszystkie mają po 1/3 zamiast tylko ta trzecia córka całość (oczywiście te dwie córki które już dostały działkę wcześniej się z tym zgadzają).
Czy można na jednej rozprawie od razu uzgodnić spadek i darowiznę od tych dwóch córek na rzecz trzeciej? Rozumiem że wtedy nie płaci się podatku od takiej darowizny?
A dodatkowo czy na tej samej rozprawie ta córka może tą działkę darować swojemu dorosłemu dziecku?
Proszę o wszelkie podpowiedzi w tym temacie.

Wystarczy przy dziale spadku zaliczyć te wykonane darowizny na rzecz masy spadkowej.
Sąd nie zajmuje się darowiznami.

A czy można jedną działkę podczas działu spadku zapisać na 3 osoby po 1/3 całości (trzech właścicieli jednej działki)? Czy tak się nie robi z jakichś przyczyn.

wiegol napisał:
Wystarczy przy dziale spadku zaliczyć te wykonane darowizny na rzecz masy spadkowej.
Sąd nie zajmuje się darowiznami.

Ok, źle to nazwałem. Nie jest to darowizna, tylko dział spadku.
Natomiast pytanie dalej aktualne - czy na rozprawie spadkowej można od razu uzgodnić dział spadku na jedną córkę (zamiast na 3)?

Na moje oko, laika, wystarczy, że wszystkie córki odrzucą spadek.
Ponadto spadek odrzuci też potomstwo 2 córek.
Wówczas cały spadek przypadnie potomstwu 3 córki.
Jeśli dobrze zrozumiałem to chyba właśnie o to ci chodzi.
Nie będą potrzebne żadne darowizny.

Natomiast pytanie dalej aktualne - czy na rozprawie spadkowej można od razu uzgodnić dział spadku na jedną córkę
Można a w zasadzie trzeba bo wyjdzie najtaniej. Wniosek o dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności na zgodny wniosek stron. Wszystko zakończy się na pierwszym posiedzeniu sądu. Uczestnicy potwierdzą przed sądem to co we wniosku i sąd tak klepnie.

Powrót