spadek i długi po zmarlej babci

• Autor wątku Autor wątku katarzyna213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzyna213

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
13 listopada zmarła moja babcia. Podczas porządkowania babci rzeczy znalazłam kilkanaście umów kredytowych z różnych banków i kilka kart kredytowych (cel na jaki zaciągnęła pożyczkę niestety zabrała do grobu). Kredyty były oczywiście ubezpieczone, ale karty kredytowe-nie. Babcia mieszkała w mieszkaniu rodziców (kupionym z pieniędzy przekazanych jako darowizna od babci oraz spadku po dziadku) i u rodziców była jedynie zameldowana. Radca prawny tylko powiedział nam, że mamy pół roku na rozwiązanie sprawy ponieważ po tym czasie spadek jest automatycznie przyznawany rodzicom. Babcia miała polisę na życie na moją mamę-jest jedynaczką (2300zł) (ma trójkę dzieci ja i brat jesteśmy pełnoletni, jednak młodsza siostra ma dopiero 10 lat) i nie wiemy czy te pieniądze są liczone jako spadek po babci, podobny problem mamy z zasiłkiem pogrzebowym. Czy to należy do spadku i czy jeśli mama zrzeknie się go to czy będzie musiała oddać te pieniądze? I czy banki mają prawo i możliwości obciążenia rodziców babci długami?? Bardzo proszę o odpowiedź.

W ciągu pół roku można:
1) przyjąć spadek wprost - za ewentualne długi babci spadkobiercy odpowiadają tym, co po niej dostaną, i całym swoim majątkiem
2) przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza - za ewentualne długi babci spadkobiercy odpowiadają tylko tym, co po niej dostaną (a komornik spisuje to, co po babci zostało - żeby wierzyciele wiedzieli, z czego mogą egzekwować)
3) odrzucić spadek - wtedy osobę traktuje się, jakby nie dożyła otwarcia spadku - skuteczne, o ile się nie ma dzieci (wtedy one dziedziczą)

Po upływie pół roku od powołania do spadku - przyjmuje się, że osoba przyjmuje spadek wprost (wariant 1).

Jeśli mama jest beneficjentem polisy - to egzekucja jej, moim zdaniem, z tego tytułu nie obejmuje.

I czy banki mają prawo i możliwości obciążenia rodziców babci długami??
Opisałem wyżej. Jeśli nie odrzucicie spadku - tak.

Powrót