Spadek i długi

• Autor wątku Autor wątku f_bozena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

f_bozena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moi rodzice są rozwiedzeni,mieszkam z mamą.Obecnie moja babcia,matka ojca jest chora w bardzo ciężkim stanie.Chciałabym się dowiedzieć czy po śmierci babki jej długi (bo tego mogę się tylko spodziewać)przejdą na wnuczki czy na mojego ojca,a jak on będzie niewypłacalny to co będzie? Czy zrzeczenie się lub odrzucenie(bo to podobno różnica) spadku uchroni mnie od spłacenia długów? Czy mogę już teraz zrzec się lub odrzucić spadek czy dopiero po śmierci babki?

Na kogo przejdą długi uzależnione jest od tego czy Pani Babcia spisze testament, czy dziedziczenie odbędzie się na podstawie ustawy. Jeżeli chodzi o przyjęcie spadku to spadkobierca ma na to 6 miesięcy od dowiedzenia się o swoim tytule powołania. Może przyjąć spadek wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza. W powyższej sytuacji oczywiście ten drugi sposób przyjęcia jest bardziej korzystny- wtedy nie trzeba będzie martwić się o to że Pani Ojciec nie będzie w stanie spłacić długów z własnego majątku. W grę oczywiście wchodzi też odrzucenie spadku.
Podobnie jak i przyjęcie spadku jest ono oświadczeniem woli, które dla swej skuteczności spadkobierca musi złożyć w przepisanej formie i terminie. Oświadczenie to składa się przed sądem lub notariuszem. Można je złożyć ustnie lub z podpisem urzędowo poświadczonym.
Od instytucji odrzucenia spadku odróżnić należy zrzeczenie się spadku, które nastąpić może jedynie w umowie zawartej z osobą będącą przyszłym spadkodawcą, a więc osobą jeszcze żyjącą. Umowa taka winna mieć formę aktu notarialnego. Poprzez umowę spadkobierca ustawowy zrzeka się dziedziczenia po przyszłym spadkodawcy.
Może Pani więc poprzez umowę z Babcią zrzec się dziedziczenia po niej jeszcze przed jej śmiercią.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót