Spadek i dział spadku (grunty rolne)

• Autor wątku Autor wątku piosokol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piosokol

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Kilka dni temu wraz z moimi braćmi uregulowaliśmy sprawę spadkową po ojcu, który umarł w 2010 roku. Wszyscy przyjęliśmy spadek na podstawie dziedziczenia ustawowego u notariusza. Jest nas trójka. W starostwie okazało się, że odziedziczyliśmy kilka działek rolnych, których powierzchnia przeliczeniowa wynosi łącznie 1.2 Ha. W związku z tym mamy obowiązek zgłosić się do KRUS w celu ubezpieczenia ustawowego rolniczego. Moi bracia posiadają ubezpieczenie w ZUS, więc oni pod KRUS nie podlegają. Ja jednak nie mam innego ubezpieczenia, więc będę opłacał KRUS. Jednocześnie chcę prowadzić gospodarstwo rolne (planuję otworzyć m.in. agroturystykę). Między braćmi dogadaliśmy się co do przyszłości działek. Wielkość udziałów wygląda następująco:
- ja - 1/6
- 1 brat - 1/6
- 2 brak - 1/6
- siostra naszego ojca 1/2 (odziedziczyła swoją część po zmarłej naszej babce, a jej matce).
Żona ojca (nasza matka) nie dziedziczyła po ojcu, gdyż mieli rozwód.

Z ciocią nie mamy zbyt dobrego kontaktu i będziemy dążyć z braćmi do zniesienia współwłasności na moją rzecz.

Oczywiście nie wiemy, czego możemy spodziewać się po cioci, gdybyśmy wystąpili do Sądu o zniesienie współwłasności. Jednak nie chcielibyśmy, aby działki zostały podzielone. Z braćmi jesteśmy zgodni, że powinienem ją ja uprawiać, jako rolnik.

Czy składając wniosek do Sądu, jest szansa, aby Sąd wskazał, że całość udziałów w działkach będzie przypadać mi? Co powinienem zrobić, aby Sąd przyznał mi wyłączną własność działek rolnych? Ciocia nie jest rolnikiem. Podobnie moi bracia, gdyż podlegają pod ubezpieczenie w ZUS. Czy jest możliwość, aby Sąd przydzielając mi wyłączną własność do działek wskazał, że wystarczy, że spłacę ciocię i braci, aby uzyskać wyłączną własność działek rolnych? Czy dzieje się to w inny sposób?

Możesz wnioskować o dział spadku ze spłatą.

Powrót