Spadek i dziedziczenie kredytów/pożyczek.

• Autor wątku Autor wątku bosmann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bosmann

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
6 listopada 2008 roku zmarła moja matka. Żyje jeszcze ojciec (jest emerytem, wcześniej był na rencie- I-sza grupa inwalidzka- jest osobą po udarze mózgowym ). Rodzice byli alkoholikami. Mam 35 lat i młodszego o 8 lat brata. Rodzice mieszkali w mieszkaniu 70 m2 w kamienicy, którego ½ odziedziczyła matka po swojej matce (prawa do pozostałej ½ posiada żona zmarłego brata matki). Oprócz ½ mieszkania matka i ojciec nie posiadają w zasadzie żadnego majątku (ogródek działkowy), kilka starych sprzętów, żadnych oszczędności.
Przy segregowaniu dokumentów okazało się, że matka sporządziła 04.08.2008 testament w formie aktu notarialnego w którym powołała mnie do całości spadku.
Okazało się również, że mają z ojcem pozaciąganych kilka kredytów na łączna kwotę ok. 60 tys. złotych, z czego największe zadłużenie mają w pożyczkach w Skoku Stefczyka.
Konkretnie na matkę jest:
• kredyt w AIG (pozostało do spłaty ok. 2500)
• karta kredytowa w GE Money Banku (zadłużenie ok. 5000)
• kredyt w GE Money Banku (zadłużenie ok. 9300 ) umowa jest na matkę i ojca
• pożyczka konsumencka w SKOK Stefczyka (pozostało do spłaty 25.000 )- ojciec jest żyrantem

Mam teraz konkretne pytania, ponieważ jak wynika z powyższego przyjęcie spadku wprost nie wchodzi w ogóle w grę.

1. Mogę odrzucić spadek w ciągu 6 miesięcy- jeżeli to zrobię, to co dalej- czy prawa do spadku nabędą moje 2 córki (jedna 6 lat i druga jeden rok) i żona więc tak naprawdę długi cały czas będą wisiały nad głową mojej rodziny czy prawa do spadku nabędzie mój brat i ojciec pół na pół a moja rodzina będzie miała święty spokój?

2. Jeżeli zdecyduję się przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to jak dalej technicznie to wygląda? Mieszkanie można by sprzedać za ok. 150 tys zł pod warunkiem, że zgodzi się żona zmarłego brata mamy która ma ½ mieszkania i znajdzie się kupiec o co niełatwo przy dzisiejszym kryzysie), jednak będzie to trwało wiele miesięcy, co zrobią banki i komornik w tej sytuacji- czy będą żądały ode mnie pieniędzy czy poczekają do sprzedaży mieszkania?

3. Umowy pożyczki konsumenckiej na 26.000, jaką matka zawarła ze Skokiem Stefczyka jest bardzo dziwna- na egzemplarzu umowy jaki posiadam nie ma jej ani jednego podpisu, są tylko nieczytelne podpisy pracownic SKOK, nie ma ani jednej pieczątki, poręczycielem dla pożyczki jest ojciec, którego też nie ma tam ani jednego podpisu ( czy mąż który ma wspólnotę majątkową z żoną może być poręczycielem dla jej pożyczki?) puste są pola dla małżonków pożyczkobioców/poręczycieli . czy tak umowę można próbować sądownie podważyć?

4. Czy jeżeli poręczycielem pożyczki matki w Skoku jest ojciec czy SKOK może rościć do mnie jakieś żądania jako do spadkobiercy? Dodam, ze ojciec oprócz renty w kwocie 1300 zł nie posiada żadnego majątku, a jego miesięczne zobowiązania finansowe jeżeli doliczyć SKOK są wyższe niż renta- co w takim wypadku może zrobić komornik?

bosmann napisał:
1. Mogę odrzucić spadek w ciągu 6 miesięcy- jeżeli to zrobię, to co dalej- czy prawa do spadku nabędą moje 2 córki

Tak. Tyle że one też będą mogły odrzucić spadek (w terminie 6 miesięcy od dowiedzenia się że Ty go odrzuciłeś.

Mieszkanie można by sprzedać za ok. 150 tys zł pod warunkiem, że zgodzi się żona zmarłego brata mamy która ma ½ mieszkania i znajdzie się kupiec o co niełatwo przy dzisiejszym kryzysie), jednak będzie to trwało wiele miesięcy, co zrobią banki i komornik w tej sytuacji

Mają prawo dochodzić długu i go egzekwować nawet z samego "Twojego" udziału.

Umowy pożyczki konsumenckiej na 26.000, jaką matka zawarła ze Skokiem Stefczyka jest bardzo dziwna- na egzemplarzu umowy jaki posiadam nie ma jej ani jednego podpisu, są tylko nieczytelne podpisy pracownic SKOK, nie ma ani jednej pieczątki, poręczycielem dla pożyczki jest ojciec, którego też nie ma tam ani jednego podpisu

Być może bank ma egzemplarz z ich podpisami. Jeśli tak jest to jest to wystarczające dla zachowania formy pisemnej umowy.

( czy mąż który ma wspólnotę majątkową z żoną może być poręczycielem dla jej pożyczki?)

Nie przychodzą mi do głowy żadne przeciwwskazania ani zakazy.

4. Czy jeżeli poręczycielem pożyczki matki w Skoku jest ojciec czy SKOK może rościć do mnie jakieś żądania jako do spadkobiercy?

Z tytułu poręczenia ojca - nie.

Wrzucę kamyczek do ogródka.
Kadi, a czy możliwość odrzucenia przez małoletnie córki nie będzie utrudniona przez fakt, że do tego oświadczenia woli jest potrzebna zgoda sądu opiekuńczego?

Kerimus napisał:
Kadi, a czy możliwość odrzucenia przez małoletnie córki nie będzie utrudniona przez fakt, że do tego oświadczenia woli jest potrzebna zgoda sądu opiekuńczego?

Nawet jeśli tak by miało być to nie zmienia faktu że córki mogą odrzucić spadek.

Powrót