spadek i kolejnosc splaty zobowiazan

• Autor wątku Autor wątku otiz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

otiz1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie z tej strony ewa. W lutym tego roku zmarla moja matka chrzestna irena pozostawila testament w ktorym calosc spadku przekazala mi. Nie miala ani meza ani dzieci. Ja ten spadek przyjelam z dobrodziejstwem inwetnarza- mam juz prawomocny wyrok. W sklad masy wchodzi tylko nieruchomosc mieszkanie wyszacowane przez bieglego na 48 000 zl, dlugow jest ponad 100 000. Z tego co mi wiadomo odpowiadam do kwoty 48 000. Z podatku od spadku bede zwolniona bo przewyzszaja zadluzenia nad wysokoscia masy spadkowej. Aby splacic te dlugi musze sprzedac to mieszkanie i tu niestety czeka na mnie podatek dochodowy 19% bo sie pozbeda mieszkania w ciagu 5 lat od nabycia. Moje pytanie dotyczy tego czy podatek 19 % od kwoty 48 000 ( taka tez bedzie cena sprzedazy) moge pokryc z uzyskanych 48 000 i wtedy na dlugi zostanie 38 000 ( do podzielenia miedzy banki) czy musze calosc 48 000 przekazac bankom a te niecale 10 000 pokryc " ze swojej kieszeni" kolejne pytanko: Tych bankow jest ok 10 -ciu -splacac ich procentowo czy w jakies innej kolejnosci ? Czy pozostale 38 000 ktore zostanie na splate dlugow mam dac w depozyt sadowy i przekazac tylko bankom info ze tam jest masa spadkowa i niech sie wadza miedzy soba czy od czego mam zaczac? Czekam na info za co z gory wielkie dzieki

Powrót