spadek i kupno domu

• Autor wątku Autor wątku Jarzynuś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarzynuś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Chciałem kupic dom którego własciciel zmarł osiem lat temu. Dom otrzymał w spadku od rodziców a potem zawarł związek małzeński i urodził mu sie syn.
Zona i syn zmarłego własciciela sa niepełnosprawni umysłowo i sa w zakładach opiekuńczych ale nie są ubezwłasnowolnieni. W związku z tym mam pytania: jakie działania nalezy podjac aby stac sie pełnoprawnym włascicielem domu oraz do jakich urzedów nalezy zgłosic sie z tą sprawą.

Pozdrawiam

Wypadałoby by najpierw oni wystąpili z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku... Mógłbyś być ich pełnomocnikiem, ale mysieliby ci tego pełnomocnitwa udzielić. A i tak sąd musiałby ich przsłuchać.
Jakby mieli dowód, że są spadkobiercami, to by ci to mogli sprzedać.Do umowy sprzedaży potrzebny jest notariusz który spisze akt notarialny.
Pisząc pisma do urzędów nie da się kupić czyjejś nieruchomości....
Jak rozumiem, chcesz to kupić za ich świadomą i swobodnie wyrażoną wolą, a nie jakoś ich wykorzystać czy coś. Pozwól zatem że na takiej poradzie poprzestanę.

Takze nie widze takiej mozliwosci. Do zbycia nieruchomosci konieczne jest zachowanie formy aktu notarialnego. Notriusz odmowi dokonania czynnosci, jesli stwierdzi, ze jedna ze stron nie moze swobodnie powziac woli ze wzgledu na stan psychiczny. W razie orzeczenia ubezwlasnowolnienia opiekun albo kurator potrzebowalby zezwolenia sadu opiekunczego by zbyc nieruchomosc.

A czy żona własciciela ma jakies prawa do własnosci tego domu z tytułu spadku skoro własciciel otrzymał ten dom przrd zawarciem zwiasku małzenskiego czy raczej prawo do posiadania domu ma tylko syn??

Jesli zmarly odziedziczyl dom, wchodzil on w sklad jego majatku osobistego. Zona nie miala do niego praw z mocy wspolnosci majatkowej malzenskiej. Dziedziczenie tu juz inna para kaloszy.
Z momentem otwarcia spadku, majatek osobisty podlegal dziedziczeniu. Przy ukladzie brak testamentu i pozostawienie przez zmarlego jednego dziecka i malzonki dziedzicza malzonka i dziecko po 1/2.

dziekuje za te wskazówki. duzo mi . pomogły od poniedzialku zabieram sie za tą sprawe.
pozdrawiam

Powrót