M
marti86
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Prosze mi powiedziec jak to jest?Czy corki po ojcu dziedzicza w dniu jego smierci, biorac pod uwage fakt, ze jest pol roku na rezygnacje z niego, wiec kazdy ma prawo do przemyslenia tego. Czy o nabyciu spadku decyduje orzeczenie sadowe. W urzedzie skarbowym mowia iz dzien smierci, jednak w ustawie jest inaczej:Obowiązek podatkowy powstaje: • przy nabyciu w drodze dziedziczenia - z chwilą przyjęcia spadku. Czyli w momencie kiedy skladam wniosek o sprawe spadkowa??Zgadza sie. Jak to jest z podatkiem??Jezeli tata umarl w polowie listopada 2006 roku, a ustawa weszla w 2007 1 stycznia. Jednak ja dopiero skladalam wniosek o nabycie spadku w czerwcu 2007 r. Ustawa mowi, ze trzeba zjawic sie w urzedzie po uprawomocnieniu sadu w ciagu miesiaca.Co zrobilam. Wiec w zwiazku z tym rozumiem ,ze nie powinnam placic za nabycie spadku???Niemniej jednak kazano mi wypelnic druk SD3,i teraz musze zaplacic ten podatek cholerny za cos co i tak wlasciwie jest moje.Prosze mi pomoc, bo przyszedl mi dotatkowow list mowiacy, ze wyznaczylam zbyt niska wartosc nieruchomosci i urzad narzucil swoja oczywiscie, nie wiedzac jak wyglada nieruchomosc.Te prawo w Polsce jest absurdalne. CZy musze zaplacic, czy jednak powinnam byc juz kwalifikowac sie pod ustawe z 1 stycznia 2007 roku??