Spadek,jaka to trudna sprawa...

• Autor wątku Autor wątku Aleksandra119
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksandra119

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Okazało się,że w sprawie o nabycie spadku potrzebny jest biegły sądowy,który miałby orzec,czy spadkodawca był świadomy ,sporządzając testament.Podstawa do tego jest opis sytuacji w jakiej spadkodawca wtedy byl(demencja,urojenia,).Mam obawy,że nie są to dostateczne dowody na stwierdzenie o świadomości spadkodawcy.A wynagrodzenie biegłego,to myślę z 10 tys.Wiec w tej sytuacji wolę zgodzić się z wolą spadkodawcy,żeby sąd stwierdził nabycie spadku przez córkę.Corka natomiast nie chce tego spadku i chce przekazać ,oddać po prostu aktem darowizny swojej matce.Po jakim czasie od stwierdzenia nabycia spadku ,będzie mogła to zrobic i co z podatkiem od darowizny.Prosze o podpowiedź w tej sprawie,jak to można najlepiej zalatwic.

Generalnie to na podstawie art. 670 par. 1 k.p.c. sąd w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku z urzędu ustala ważność testamentu a zatemm biegły i tak najprawdopodobniej zostanie powołany. Jeżeli nie zostanie uiszczona zaliczka na koszty biegłego to sąd tymczasowo wyłoży te środki z sum budżetowych Skarbu Państwa i rozliczy na koniec postępowania. Zawsze też można w odpowiedzi na wezwanie sądu do zapłaty zaliczki na koszty biegłego wnieść o zwolnienie od tej opłaty w całości lub w części ze względu na sytuację majątkową.
Przepis prawny:
art. 670 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)
§ 1. Sąd spadku bada z urzędu, kto jest spadkobiercą. W szczególności bada, czy spadkodawca pozostawił testament, oraz wzywa do złożenia testamentu osobę, co do której będzie uprawdopodobnione, że testament u niej się znajduje. Jeżeli testament zostanie złożony, sąd dokona jego otwarcia i ogłoszenia.

Corka natomiast nie chce tego spadku i chce przekazać ,oddać po prostu aktem darowizny swojej matce.Po jakim czasie od stwierdzenia nabycia spadku ,będzie mogła to zrobic i co z podatkiem od darowizny.Prosze o podpowiedź w tej sprawie,jak to można najlepiej zalatwic.
Córka może odrzucić spadek jeżeli od dnia, w którym dowiedziała się o swoim powołaniu do spadku z testamentu nie minęło 6 miesięcy. Obowiązek zapłaty oraz ewentualna wysokość podatku od spadków i darowizn zależy od pokrewieństwa ze spadkodawcą. Jeżeli córka jest najbliższą rodziną spadkodawcy to podatku nie zapłaci jeżeli złoży zgłoszenie do Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku. Dalsza rodzina oraz osoby niespokrewnione płacą podatek w zależności od wartości odziedziczonego majątku. Jeżeli córka następnie daruje przedmiot spadku swojej matce to jej matka nie zapłaci podatku od spadku i darowizny pod warunkiem, że złoży zgłoszenie do Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy darowizny.

Ostatnia edycja:
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.Rozjasnilo to nieco moją trudną sytuację.Jeszcze bym tylko chciała wiedzieć,po jakim czasie,od poswiadczenia spadku na córkę,może ona dokonać aktu darowizny.Czy to będzie okres pięciu lat,tak,żeby uniknąć płacenia podatku,czy można wcześniej

Jeżeli córka przekaże przedmiot nabyty w spadku darowizną wówczas nie ma potrzeby odczekiwać 5 lat.

To już jestem spokojna.Bardzo dziękuję.

Powrót