Spadek jakości z winy usługodawcy a wcześniejsze rozwiązanie umowy.

• Autor wątku Autor wątku Bartek_Łódź
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek_Łódź

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Kilka dni temu mój dostawca internetu i telewizji firma NETIA automatycznie zaktualizowała oprogramowanie dekodera do odbioru TV. Po zabiegu tym bardzo pogorszyło się działanie urządzenia. Wszystko działa dużo wolniej, zacina się czasem nie reaguje na komendy pilota przez sekundę czy dwie by po chwili przewinąć listę kanałów o dziesięć w górę. Wcześniej byłem bardzo zadowolony z działania urządzenia.

Problem zgłosiłem, opisałem usterki i swoje niezadowolenie z pogorszenia działania urządzenia. Odpowiedź była dość lakoniczna. "Dziękujemy za kontakt. Nie da się przywrócić poprzedniej wersji oprogramowania urządzenia."

Mam jedną umowę na internet i TV. Chciał bym przed końcem jej trwania zrezygnować z telewizji. Oczywiście nie uśmiecha mi się ponosić kary umownej. Jakość obsługi urządzenia obniżyła się znacznie, nie z mojej winy a z winy NETII.

Jest jakiś standard postępowania na taka okoliczność ?

Serdecznie pozdrawiam.

Prawda, nie ma w umowie takiego zapisu. Oferta NETII była taka: Dostaje dekoder na 30 dni na testy za zero zł. Jeżeli nie będzie mi odpowiadać to co oferują oddaje wszystkie urządzenia. Wszystko było fajnie zdecydowałem się kontynuować umowę. jednakże po ponad roku zaszły zmiany które pogorszyły szybkość działania urządzenia przez co spadł komfort korzystania z telewizji.

W umowie nie ma wielu szczegółowych zapisów. Np. odnośnie samej ilości programów czy ilości kanałów w jakości HD. Widnieje krótki zapis. "Usługi telewizji: PAKIET TV". Czyli co, jak teraz zechcą ograniczyć pakiet z powiedzmy osiemdziesięciu kanałów do jednego to też nic nie mogę zrobić gdyż w umowie nie jest napisane że tak nie zrobią ?

Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie upieram się czy tez nie forsuję swojej racji. Chcę tylko upewnić się czy dobrze zrozumiałem.

Powrót