spadek-komornik-co robić?

• Autor wątku Autor wątku ol.ni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ol.ni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, proszę o radę, może ktoś był w podobnej sytuacji, lub posiada wiedzę. Dobre 10 l. temu zmarł mój dziadek, pozostawił nieruchomość-dziedziczyli moja mama jedynaczka i żona dziadka, a mamy macocha(jej matka zmarła, ślubu nie było).Macocha zapisała swoją 1/2 majątku własnemu wnuczkowi w drodze darowizny. W listopadzie zmarła moja mama, więc druga połowa jest do podziału pomiędzy nas troje dzieci.Okazało się, że w Księdze Wieczystej jest ostrzeżenie o egzekucji komorniczej na mamy połowie majątku.Komornik do czasu rozstrzygnięcia, kto spadek przyjmuje, a kto odrzuca nie chce udzielić informacji ile jest długu itp. Z mojej informacji wynika,że sdługi nie przewyższą wysokości majątku.Jednak ciekawi mnie, kogo pierwszego komornik pociągnie do spłacania długu?Czy istotne jest, że w tym domu mieszka mój brat i nie zamierza się z samtąd wyprowadzić, a dogadać się też ciężko.Ani ja, ani siostra nie chcemy tam mieszkać i co w takiej sytuacji. Kto kogo będzie musiał spłacać?Dziękuję z góry. Mam tylko tydzień jeszcze.

Wszelkiego rodzaju informacje sa udzielane osobom mogącym potwierdzić swój status spadkobiercy. Ponieważ nie ma przymusu bycia takowym i istnieje możliwość odrzucenia spadku, informacje o stanie majątkowym spadkodawcy są udzielane tym kto spadek przyjął.
Dług spadkowy jest długiem solidarnym, ze wszystkimi tego konsekwencjami - aż do przeprowadzenia działu spadku. Proszę poczytać sobie na forum o długu solidarnym.
Dłużnikowi nadpłacającemu przysługuje regres w stosunku do reszty współdłużników.

Dziękuję za odp. Najbardziej obawiam się, że komornik jako, że jestem najbardziej wypłacalna, bo prowadzę( od niedawna )działalność ze mnie ściągnie wszystkie długi i doprowadzi do bankrudztwa, bo pozostali z rodzeństwa będą robić uniki,siostra mieszka w Niemczech i jest na utrzymaniu męża, a brat jak trzeba , to na czarno będzie pracował. I co mi po regresie...

A co zawinił wierzyciel śp. Matki? Państwo przecież odziedziczyli jakiś majątek, więc jesteście na plusie (lub wychodzicie na tzw. zero).

Oczywiście, żale wyłącznie do Matki

No jeśli wiesz że spadek jest wyższy niż długi, to przyjmuj z dobrodziejstwem inwentarza i tyle. Potem doprowadź do sprzedaży domu, pieniędzmi spłacicie wierzyciela/wierzycieli, a to co zostanie, bo zostanie, podzielicie między siebie.

Powrót