O
ol.ni
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam, proszę o radę, może ktoś był w podobnej sytuacji, lub posiada wiedzę. Dobre 10 l. temu zmarł mój dziadek, pozostawił nieruchomość-dziedziczyli moja mama jedynaczka i żona dziadka, a mamy macocha(jej matka zmarła, ślubu nie było).Macocha zapisała swoją 1/2 majątku własnemu wnuczkowi w drodze darowizny. W listopadzie zmarła moja mama, więc druga połowa jest do podziału pomiędzy nas troje dzieci.Okazało się, że w Księdze Wieczystej jest ostrzeżenie o egzekucji komorniczej na mamy połowie majątku.Komornik do czasu rozstrzygnięcia, kto spadek przyjmuje, a kto odrzuca nie chce udzielić informacji ile jest długu itp. Z mojej informacji wynika,że sdługi nie przewyższą wysokości majątku.Jednak ciekawi mnie, kogo pierwszego komornik pociągnie do spłacania długu?Czy istotne jest, że w tym domu mieszka mój brat i nie zamierza się z samtąd wyprowadzić, a dogadać się też ciężko.Ani ja, ani siostra nie chcemy tam mieszkać i co w takiej sytuacji. Kto kogo będzie musiał spłacać?Dziękuję z góry. Mam tylko tydzień jeszcze.