spadek mieszk. wykup przez wspol. malzenska

• Autor wątku Autor wątku jeziorakkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeziorakkk

Witam,
Mam pytanie odnosnie stosku wlasnosciowego w nastepujacej sytuacji. Tuz przed smiercia babci zostal sporzadzony spadek w ktorym to jej mieszkanie przechodzilo na syna. Z racji stanu w ktorym babcia byla jest mozliwosc ze byla nie wpelni swiadoma swego czynu, ale chodzilo o to zeby wlascicielem zostal syn (rzecz ktora juz od dawna miala byc zrobiona ale czlowiek sie zabiera czasem do roboty dosyc dlugo), zonaty w tym czasie od dluzszego czasu. Rowniez przed smiercia babci zostalo rozpoczete wykupywanie mieszkania na wlasnosc ze spoldzielni, za pieniadze wspolmalzonkow - syna i jego zony. Z tego co wiem to spadek w kwestii prawa jest odrebnym dobrem we wspolnocie malzenskiej (jesli nie to mnie poprawcie). Pytanie moje jest, jak to tera ma wygladac, czy to mieszkanie jest syna (vide spadek) czy wspolmalzonkow (pieniadze na splate byly wspolne) ???

pozdro
marazzz

[cytat:258rgwxj]
Tuz przed smiercia babci zostal sporzadzony spadek w ktorym to jej mieszkanie przechodzilo na syna
[/cytat:258rgwxj]
Ups! Jeśli babcia wtedy żyła mogła jedynie sporządzić testament na rzecz syna lub przekazać mieszkanie przez darowiznę.
Trochę to chaotycznie napisane, lub ja nie mogę pojąć.
I jeszcze jedno.
Jeśli była to (czy ma być) darowizna na rzecz syna, lub otrzymał mieszkanie w spadku - po śmierci babci - to będzie (czy już jest) jego majątkiem odrębnym. (tak w skrócie)

no bo to jest troche zakrecone ;) ale wlasnie, spadek jest dobrem odrebnym, natomiast w momencie spadku (testamentu) bylo to mieszkanie spoldzielcze. pozniej wykupil je na wlasnosc za pieniadze malzenskie. czy na to nadal spadek jest spadkiem czy moze zrodlo pieniedzy zmienia jakos postac rzeczy, np na wlasnosc wspolmalzonkow??

pozdro

Jeżeli mieszkanie zostało przekształcone z lokatorskiego na własnościowe (wykupione) za życia właścicielki (babci) a potem zostało odziedziczone (czy też darowane) staje sie własnością odrębną syna.
Jeśli jednak zostało wykupione przez małzonków wtedy, kiedy syn był formalnym głównym najemcą, to staje się własnością wspólną małżonków.
Jedynie odziedziczony wkład budowlany nie podlegałby podziałowi majątku dorobkowego.
Takie jest moje zdanie, ale poczekajmy co inni na to.

[cytat="Kerimus"]
Jeśli jednak zostało wykupione przez małzonków wtedy, kiedy syn był formalnym głównym najemcą, to staje się własnością wspólną małżonków.
[/cytat]

Ta sytuacja miala miejsce. Dzieki za pomoc :)

pozdro

Powrót