Spadek na 3 osoby.

• Autor wątku Autor wątku 7ukasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7

7ukasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
10 lat temu umarł mój dziadek. Pozostawił spadek w postaci mieszkania trzem córkom. Sąd uznał spadek w częściach równych po 1/3. Nadszedł czas kiedy siostry się dogadały co do warunków podziału spadku. Uzgodniły cenę i to, że jedna spłaci pozostałe dwie siostry. Problem w tym ,że tylko jedna mieszka w miejscu gdzie jest usytuowane mieszkanie będące przedmiotem spadku.
Jeden z notariuszy powiedział, że można to załatwić w swoich miejscowościach. Potrzebne jest pełnomocnictwo notarialne oraz dokumenty z sądu oraz z fiskusa. Drugi notariusz powiedział, że nie da się tego zrobić na odległość.
Czy ktoś potrafi napisać jak tą sprawę załatwić?

Załatw u pierwszego notariusza. Niech pozostali prześlą ci wskazane przez niego dokumenty, a ty dokonasz formalności.

Szymciasty napisał:
Załatw u pierwszego notariusza. Niech pozostali prześlą ci wskazane przez niego dokumenty, a ty dokonasz formalności.

A nie potrzeba oprócz dokumentów jakiegoś potwierdzenia notarialnego? Pełnomocnictwa czy coś takiego?

Witam, podepnę się ponieważ mam podobną sytuację, z tym że w moim wypadku nie ma obupólnej zgody co do otrzymanej w spadku nieruchomości.

Posiadam razem z siostrą po 1/4 części nieruchomości, którą otrzymałyśmy w spadku po zmarłym ojcu. Całość to działka ok 780m2 z domem ok 50m2 i zabudowa gospodarcza.
Pozostałą 1/2 część posiada jego rodzona siostrą, która nieruchomość zamieszkuje. Nie godzi się na sprzedaż ani na wykupienie naszych części.
Ani ja ani siostra nie użytkujemy nieruchomości a musimy opłacać podatek.
Co możemy zrobić w tej sytuacji?

Powrót