Spadek - na jakich zasadach nowych/starych ?

• Autor wątku Autor wątku Wiktoria92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktoria92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
mój wujek zmarł 5 lat temu, w związku z czym obowiązywała zasada, że spadek przyjmuje się z całym bagażem zarówno aktywa jak i długi.

W międzyczasie jedyna córka wujka zrzekła się spadku po nim w imieniu własnym jak i w imieniu swojej rodziny. W konsekwencji kolejnymi spadkobiercami po wujku pozostało jego rodzeństwo (mój ojciec oraz jego siostra).

Dwa lata temu zmarła matka powyższego rodzeństwa pozostawiając dom. W chwili obecnej, aby sprzedać pozostawioną nieruchomość mój tata oraz jego siostra powinni wnieść sprawę spadkową. Niestety jest podejrzenie, że zmarły wujek pozostawił po sobie długi.

Pytanie, czy jeżeli sprawa spadkowa odbyłaby się w chwili obecnej, to czy sąd rozstrzygałby na starych zasadach dzielenia spadku (aktywa+pasywa), czy na nowych (przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza).
Mój ojciec obawia się otwierania spadku, aby nie otrzymać długów wujka oraz nie chcieliby, aby kwota ze sprzedaży nieruchomości pokryła jego długi (skomplikowana sytuacja rodzinna). Czy jest na to jakieś rozwiązanie ??

Wiktoria92 napisał:
mój wujek zmarł 5 lat temu, w związku z czym obowiązywała zasada, że spadek przyjmuje się z całym bagażem zarówno aktywa jak i długi.

Zmiana w zakresie dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza obowiązywała dla spadków otwartych po 18.10.2015 r. więc już objęła dziedziczenie po Pani wujku. Poza tym należy wskazać, że część ewentualnych długów wujka (o ile takie weszły do spadku) mogła już ulec przedawnieniu.

Wiktoria92 napisał:
Dzień dobry,
Mój ojciec obawia się otwierania spadku, aby nie otrzymać długów wujka

Jeśli są tam długi, to wierzyciel może poprosić sąd o otwarcie spadku, żeby poznać spadkobierców i dochodzić swoich należności.

Nie wiem tylko czemu sąd miałby rozstrzygać jakiekolwiek długi otwierając spadek, sąd nawet nie będzie dochodził ile zostało w bankach czy w kieszeniach ciuchów wujka, a jeśli jest hipoteka na nieruchomości, to możecie to sprawdzić sami online i wiedzieć już dziś.

Wiktoria92 napisał:
W konsekwencji kolejnymi spadkobiercami po wujku pozostało jego rodzeństwo (mój ojciec oraz jego siostra).
Jaka jest wartość aktywów w spadku wujka? Czy był współwłaścicielem jakiejś nieruchomości?

Wiktoria92 napisał:
Dwa lata temu zmarła matka powyższego rodzeństwa pozostawiając dom.
Czy ten dom Twoja babcia odziedziczyła po swym synu czy był to dom nabyty przez nią na innej podstawie?

Powrót