Spadek - oddanie / zrzeczenie się / przekazanie?

• Autor wątku Autor wątku PAT115
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PAT115

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wujek mojego meza zmarl,zostalo po nim mieszkanie wlasnosciowe,do podzialu mieszkania sa 4osoby mama zmarlego,dwoch braci(jeden jest ubezwasnowolniony)i siostra(mama mojego meza).Wszyscy zgodnie chca aby mieszkanie bylo na mojego maza.Mama zmarlego wraz z mama mojego meza sa za granica,jakie pismo musza wyslac aby maz mogl isc do sadu ze one swoje czesci przekazuja na niego (co ma byc zawarte w tym pismie-ze oddaja,zrzekaja sie,odzrzucaja spadek na mojego meza?)jak najprosciej ta soprawe zalatwic?i czy mnie jako zone maz bedzie mial prawo upowaznic do tego mieszkania juz po sprawie?prosze o pomoc.Serdecznie dziekuje.

moim zdaniem najpierw trzeba wystapic do sadu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, w ktorym zostana wymienieni wszyscy uprawnieni do dziedziczenia. Dopiero po sprawie w sadzie pozostali spadkobiercy moga zrzec sie swoich udzialow w spadku na rzecz jednej osoby.

Są dwa rozwiązania:

1. Spadkobiercy odrzucają spadek i wszystko przypada mężowi (pod warunkiem jednak, że nie mają oni małoletnich zstępnych oraz, że mieszkanie było jedynym składnikiem majątku zmarłego).

2. Postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku a następnie dział spadku w ten sposób, że mieszkanie przypada Pani mężowi bez żadnych spłat i dopłat.

mam jeszcze jedno pytanko,czy jezeli wujkowie mojego meza zrzekna sie swoich czesci na mame mojego meza(po to aby ominac podatki) to czy zaraz bezposrednio mama mojego meza bedzie mogla zrzec sie na mojego meza,czy to jest mozliwe,czy jak juz sie zrzekna na nią to ona nie bedzie mogla tego bezposrednio przekazac,tylko po jakims tam okresie czasu?prosze o odpowiedz

i jeszcze jedno ile trzeba czekac na sprawe w sadzie od momentu zlozenia wnioskow?

A wiec juz jest po sprawie w sadzie ,podzielono mieszkanie na spatkobiercow,wyrok juz sie uprawomocnil no i zostalo notarialne przepisanie go na mojego meza,jak bedzie lepiej i taniej ?jak u notariusza wszyscy przepisza to na mojego meza bezposrednio ,czy mozna zrobic tak ze wujek przepisze to na swoja siostre czyli matke mojego meza a ona na mojego meza?czy ona bezposrednio moze przepisac to na mojego meza czy nie?czy US nie przyczepi sie do tego?czy poprostu lepiej zrobic to normalnie albo ze jako wujek sprzedaje to mieszkanie jemu?pomozcie prosze.

Powrót