spadek pilna sprawa

• Autor wątku Autor wątku Roberto 77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roberto 77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam taki problem,otrzymałem w spadku po babci połowę i 1/3 mieszkania,1/3 ma moja mama i 1/3 ma brat cioteczny.Czy zgodnie z prawem mogę tam isc mieszkac?W tej chwili mieszkam w mieszkaniu z tbsu ,przy otwarciu testamentu nabędę prawo do mieszkania co zgodnie z prawem muszę zgłosić w tbsie ,automatycznie tbs musi mi podniesc czynsz do 200% czyli 1000 zł plus opłaty na co nie będzie mnie stac .Czy brat może mi założyc sprawę i nakazac mi spłatę swojej częsci i zachowku,czy sad może mi wyznaczyc jakiś termin spłaty? .Jak to wogóle jest z tą spłatą ,dodam że nie mam z czego spłacać.Czy coś może mi zrobić jeżeli będę tam mieszkał z rodziną i narazie nie będę go spłacał ,bo jak pisałem nie mam z czego? Dodam że testament mam notarialny.Proszę o pilną odpowiedz.

1. Brat może wyspąpić o dział spadku i spłatę 1/3 udziału
2. Zachowek jest odrębnym roszczeniem i brat może z nim wystąpić
3. Teoretycznie z ustawy wynika że spłatę można rozłożyć na dziesięć lat, praktycznie to sąd postanawia.

Jeżeli będzie Pan tam mieszkał a postępowanie spadkowe nie będzie otwarte, to liczyć się trzeba, że w każdym momencie brat może złożyć takowy wniosek.
Spłata brata to kilkadziesiąt tysięcy pewnie, może warto rozważyć sprzedaż mieszkania i podział środków zgodnie z udziałami.

Powrót