SPADEK PO BABCI/DZIADKU - odziedziczył mój niepełnoletni syn

• Autor wątku Autor wątku f2fan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

f2fan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mój niepełnoletni syn (10 lat), odziedziczył część mieszkania po zmarłej Babci. Odziedziczył ponieważ moja żona a jego matka, zmarła przed babcią. Odbyła się sprawa spadkowa u notariusza. Obecnie w mieszkaniu mieszka jeszcze dziadek ale niestety jego dni są również policzone, tak więc zapewne wkrótce znowu zostanę zaproszony do notariusza. Moja zmarła żona miała 3-kę rodzeństwa i to rodzeństwo już zaczyna swoje "wojenki" o to mieszkanie. Ja osobiście nie mam zamiaru w tym uczestniczyć bo po śmierci żony/matki syna mam swoje nowe życie/rodzinę. I teraz pytania:
1) ponieważ kwestia dogadania się z rodzeństwem zmarłej żony może być trudna, czy ja mogę na nich wymóc spłatę mieszkania. Mnie interesuje wyłącznie spłata wartości tej części mieszkania, która należy do mojego syna.
2) niezależnie czy się dogadam z rodzeństwem żony czy będę domagał się tego np. sądownie, to czy ja przed tym domaganiem się spłaty muszę złożyć jakiś wniosek do sądu abym mógł w jego imieniu działać. Coś podobnego jak wniosek o zgodę sądu przy odrzuceniu spadku w imieniu nieletniego

Powrót