Spadek po babci po śmierci mamy

• Autor wątku Autor wątku A_A_95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

A_A_95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Bardzo proszę o pomoc w takiej kwestii:

-Moja mama zmarła, mam po niej 50% nieruchomości do podziału z siostrą ( wszystkie dokumenty złożone u notariusza, wpis sądowy też)

-Jej mama (moja babcia) zmarła- moja mama jako jedno z 3 dzieci ma 33% prawa do tej nieruchomosci, jednak nie bylo nigdy postepowania notarialnego, zadne dokumenty nie byly skladane.

I teraz moje pytanie, przymierzam się do kredytu 2%. Wedle jego zapisów, moge miec nie wiecej niz 50% udzialow w jednej nieruchomosci ( tutaj byloby OK, gdyby to byla tylko nieruchomosc mamy). Jednak jak to wyglada jesli chodzi o nieruchomosc po babci- czy jestem automatycznym spadkobiercą po śmierci mamy? Jesli tak, to czy dopoki nie ustalimy tego u notariusza, bedzie to gdzies odnotowane i bank moze odmowic na tej podstawie udzielenia kredytu 2%?

Z gory bardzo dziekuje za merytoryczne odpowiedzi!

Notariusza to nie będzie interesować. Dla banku piszesz oświadczenie że nie masz więcej niż 50 procent udziałów. Oraz oczywiste że tam nie mieszkasz. Czy bank to weryfikuje? To pytanie do szklanej kuli.

W Polsce spadek nabywa się również z mocy samego prawa, po upływie 6 m-cy od dnia otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) o ile w tym czasie spadku nie odrzucisz. Nie będzie tylko kwitu który to potwierdza. Nabycie praw następuje nie z chwilą wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie a z dniem otwarcia spadku. Nic nie piszesz kto pierwszy zmarł, matka czy babcia.

Najpierw zmarłą mama. Czyli rozumiem, że taka informacja ( o spadku po babci) gdzieś widnieje?

Powrót